Velikonoční perníčky
Stejně jako na Vánoce, tak se rovněž na Velikonoce pečou perníčky. My se podíváme na recept na velikonoční perníčky, které jsou hned měkké a nepotřebují několik týdnů na uležení. Připravte také úžasné jidáše, které se k tomuto svátku budou hodit.
Ingredience:400 g hladké mouky
60 g másla (Hery)
120 g cukru moučky
160 g medu
půl kávové lžička sody
polévková lžíce perníkového koření
2 vejce
kávová lžička kakaa (není nutná)
vejce na potření (není nutné)
Bílková poleva:
1 bílek
150 g cukru moučky
pár kapek citrónové šťávy
1. Na vál nebo do mísy prosejeme mouku a cukr. Pořádně je promícháme.
2. Doprostřed nasypeme sodu, perníkové koření a kakao. Opět promícháme.
3. Máslo rozpustíme na mírném ohni a přidáme ho společně s medem a vajíčky k mouce.
4. Všechno smícháme a propracujeme v tuhé těsto.
5. Dobře propracované těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho přes noc odpočinout v lednici.
6. Na druhý den těsto vytáhneme z lednice, malou chvilku počkáme a na pomoučněním válu ho vyválíme a vykrajujeme z něj vykrajovátky různé tvary. Na Velikonoce se hodí tvary jako vajíčka, slepičky, zajíčci, beránek atd.
7. Na plech položíme pečicí papír a na něj tvary. Aby se perníčky pěkně leskly, potřeme je rozšlehaným vajíčkem.
8. Plech vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 °C, dokud nebudou perníčky hotové. Trvá to 10 - 12 minut (podle toho, jak jsou silné). Nesmíme to s pečením přehnat, jinak budou perníčky tvrdé a budou potřebovat několik týdnů ke změknutí.
9. Jakmile perníčky vychladnou, ozdobíme je podle fantazie bílkovou polevou.
Jak na bílkovou polevu?
Bílek ručně šleháme vidličkou za postupnému přidávání moučkového cukru, dokud nevytvoříme tuhou polevu. Do polevy přidáme i pár kapek citrónové šťávy. Následně polevu nandáme do zdobícího sáčku a velikonoční perníčky zdobíme.
K Velikonocům tradičně patří i velikonoční beránek. Podívejte se na osvědčený recept na velikonočního beránka, který je snadný a rychlý.