Jak na kynuté těsto? Podívejte se způsoby kynutí i na přípravu kvásku

kynuté těsto

V mnoha receptech často najdeme, že je nutné připravit kynuté těsto. Z kynutého těsta se připravují buchty, koláče, pečivo, chleba, vánočka, moučníky pizza i langoše. Možná se vám občas těsto nepodaří, protože vůbec nevykyne, což člověka potom moc nepotěší. Existuje několik tipů na to, aby vám těsto vždy krásně vykynulo, ať už v domácí pekárně nebo při klasické přípravě. Důležité je držet se několika známých fíglů, které vám pomohou ke chtěnému výsledku. Podívejte se, jaké to jsou.

Tipy při přípravě kynutého těsta

  • Droždí musí být čerstvé - při přípravě těsta s čerstvým droždím vždy dbejte na to, aby droždí bylo doopravdy čerstvé. Rozhodně v ledničce nemějte otevřené nebo pootevřené droždí dva týdny, protože vám z něj moc nevykyne. Taktéž nepoužívejte droždí po datu spotřeby, s malou plísní nebo takové, které je sušší. Raději je lepší koupit si čerstvé droždí na každé pečení, protože těch pár korun nikoho nezabije. Navíc budete mít jistotu (pokud z obchodu nebude nějaké špatné), že těsto vykyne.
  • Sušené droždí mějte vždy dobře uzavřené. Po otevření balíčku jej pořádně upevněte sponkou nebo kolíčkem, ať není na vzduchu.
  • Suroviny by měly být pokojové teploty - suroviny, které používáte při přípravě těsta by měly být pokojové teploty, protože by se pak těsto špatně zpracovávalo a hůř by kynulo. Vyndejte vejce či máslo z lednice hodinu dopředu, ať se stačí ohřát.
  • Nezapomeňte na přikrytí těsta, které je velmi důležité, aby neosychalo a bez přístupu vzduchu lépe kynulo.
  • Dávejte přiměřené množství droždí, protože v jednom případě vám těsto moc nevykyne a v druhém budete cítit i v hotovém těstě jen droždí. 1 kostka droždí (42 g) je na 1 kg mouky a 1 sáček sušeného droždí je na 1/2 kg mouky (vždy si přečtěte návod na obalu). Až na určité recepty byste se tímto množstvím měli řídit. Pokud použijete méně mouky, tak použijte i méně droždí (ve správném poměru). Podívejte se na více informací o jeho použití.

čerstvé droždí

Jak na kvásek?

Při přípravě klasického kvásku z droždí se používá teplé mléko nebo voda (ale ne moc, aby se aktivní látky v kvásku nezničily, měli byste v něm udržet prst bez toho, aniž by to bylo nepříjemné), do něj nadrobíme čerstvé droždí a přidáme trošku cukru. Můžeme přidat i lžičku mouky a zamícháme. Mísu s kváskem přikryjeme a necháme 10 - 15 minut v teple kynout. Do kvásku nikdy nepřidáváme sůl, protože by se kynutí zastavilo.
Po vykynutí přidáme kvásek k promíchaným surovinám v míse nebo na vál. Těsto pořádně propracujeme a delší dobu hněteme. V případě nutnosti přidáme trošku mouky nebo mléko či vodu.
Podívejte se na přípravu žitného kvásku.

nádobí a potřeby

Způsoby kynutí těsta

Kynutí v teple

Těsto se zpracuje a nechá se kynout v teple alespoň 40 minut (45 - 75 minut v případě tužšího těsta). V zimě blízko radiátoru a jinak v teplejší části místnosti. Nutností je mísu s těstem přikrýt utěrkou. Během této doby můžete připravit další ingredience k dalšímu zpracování. Také můžeme vykynuté těsto propracovat a zase dát kynout.

Pomalé kynutí v lednici

Těsto se připraví klasickým způsobem, ale pak se dá kynout do lednice nebo do chladné místnosti. Mísu přikryjte potravinářskou fólií a nechte kynout alespoň 6 hodin. Nejlepší je připravit večer těsto, vložit do lednice a na druhý den jej připravit. Toto kynutí je díky pomalému procesu pečlivější a těsto pak nadýchanější. Před zpracováním těsto nechte tak 5 minut odpočinout při pokojové teplotě, pak jej propracujte a dále připravte, co jste chtěli.

Kynutí těsta v troubě

Nechcete-li čekat na to, až vám těsto vykyne, tak rozehřejte troubu na 100°C a nechte těsto kynout 5 minut. Množství těsta se zdvojnásobí a vy ho poté můžete zpracovat.

Kynutí v ošatce

Ošatku předem můžete vykartáčovat, ale nesmíte ji umývat vodou a bohatě ji posypte moukou. Těsto připravte obvyklým způsobem, vytvarujte bochník, který umístíte do ošatky a dejte kynout na hodinu do tepla. Nebo také můžete těsto vypracovat, nechat chvilku kynout, propracovat jej a udělat šišku a opět ji dát kynout ale teď již do ošatky. Poté chleba z ošatky vyklopte na plech s papírem na pečení a vložte do vyhřáté trouby.

Kynutí v mikrovlnné troubě

V mikrovlnce se dá připravovat hodně pokrmů a také kynuté těsto. Vypracované těsto se dá do skleněné mísy, které se přikryje potr. fólií. Dále se do mikrovlnky vloží hrneček s vodou a při nejnižší teplotě se mikrovlnka zapne na 3 minuty. Dále bude 3 minuty pauza a opět se vlní 3 minuty. Potom se těsto nechá odpočinout na 6 minut a může s ním pracovat podle potřeby.

Před vložením do trouby nechte těsto dokynout na plechu na 10 - 20 minut a poté plech vložte do vyhřáté trouby.



❤️ Získejte levně nové kuchařky od Jany Florentýny Zatloukalové (Kuchařka pro dceru)


❤️ Pořiďte si novou knihu od Těhotnýho kuchaře levně