Donuty - lahodné a rychlé
Donuty jsou v poslední době velmi oblíbené. Pomocí přístroje na donuty (donutovače) je uděláte velmi snadno, ale jde to i bez něj. Důležité je mít správné těsto na donuty a pak vše půjde snadno. Recept je velmi jednoduchý, jak to bývá u kynutého těsta.
Ingredience:Těsto na donuty:
375 g polohrubé mouky
125 ml mléka
1 žloutek
1 lžíce cukru
20 g rozpuštěného másla
1/2 kostky droždí
1 polévková lžíce rumu
špetka soli
Na ozdobení donutů:
Poleva (čokoládová, citronová,...)
sypání
olej nebo máslo na smažení
❤️ Pečte s Remoskou a ušetřete na energiích
1. Nejprve připravíme kvásek - teplou vodu smícháme s rozdrobeným droždím a cukrem. Necháme vzejít.
2. Promícháme mouku se žloutkem, máslem a rumem. Následně přidáme zbytek mléka a kvásek.
3. Těsto pořádně zpracujeme a dáme kynout do tepla na jednu hodinu.
4. Těsto poté vyválíme na centimetrovou vrstvu. Skleničkou a menším vykrajovátkem vykrajujeme kolečka a pak vykrojíme malé kolečko uprostřed. Pro snadnější přípravu použijeme speciální vykrajovátko.
5. Opět necháme cca dvacet minut kynout.
6. Donuty osmažíme dozlatova z obou stran v rozpálené vrstvě oleje. Pořádně je otřeme do ubrousků a necháme vychladnout.
7. Poté donuty ozdobíme polevou a posypeme sypáním.
Recept do přístroje na donuty
Ingredience:15 polévkových lžic polohrubé mouky
8 PL cukru
1 vanilkový cukr
3 vajíčka
5 PL oleje
1/3 kypřícího prášku
Všechny suroviny promícháme, chvíli necháme odstát a nalijeme do vymazaného donutovače. Postupujeme podle návodu.
