Mazanec z domácí pekárny

jidáše

Upečte si lahodný mazanec. Tady je recept na mazanec, který můžete udělat jak v domácí pekárně, tak i bez ní..

Ingredience:

250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
50 g cukru
2 vanilinové cukry
250 ml mléka
125 g másla (rozpuštěné)
1 žloutek
1/2 kostky droždí nebo 2 lžičky sušeného
1 bio citron nebo sušená kůra z citronu
špetka soli
mandle, rozinky
žloutek, lžíce rumu

Postup:

Ingredience dáme do pekárny. Zapneme program těsto. Po signálu přidáme rozinky a mandle.
Pokud těsto budeme zpracovávat ručně, postupujeme takto.
Smícháme prosáté mouky s cukrem, žloutkem, máslem, mlékem, solí, nastrouhanou kůrou z citronu a vykynutým kváskem (pár lžic teplého mléka smícháme s rozdrobeným droždím a lžičkou cukru a necháme vykynout). Přidáme ještě rozinky a nasekané mandle. Těsto pořádně propracujeme a dáme kynout.
Z vykynutého těsta vytvarujeme jeden velký bochánek nebo dva měnší bochánky. Umístíme je na plech, který je vyložený pečícím papírem. Necháme ještě kynout 45 minut.
Bochánky pomašlujeme rozšlehaným vejcem, ke kterému přidáme rum a pečeme v předehřáté troubě na 180°C deset minut. Poté ztlumíme teplotu na 150°C a pečeme ještě 40 minut. Toto platí při dvou mazancích.
V případě jednoho velkého mazance pečeme necelé dvě hodiny.