Chřest - skvělé recepty

chřest recepty

Chřest je výborný a také velmi zdravý. Chřest obsahuje vitamíny jako jsou A, B1, B2, C, E a minerální látky hořčík, železo, draslík, fosfor a vápník. Udělejte si z něj nějaké další recepty než jen klasický chřest pečený v šunce.

Podívejte se na článek o tom, jak správně připravit a koupit chřest.

Chřestový koláč

Ingredience:

200 g hladké mouky
70 ml olivového oleje nebo másla
2 žloutky
80 ml mléka nebo vody
špetka soli
50 g šunky
20 g parmazánu
250 g chřestu
200 ml smetany
strouhaný sýr (ementál, gouda)

Postup:

1. Prosetou mouku smícháme se solí, přidáme k ní tuk, vejce a mléko nebo vodu.
2. Těsto pořádně zpracujeme a necháme zakryté hodinu odpočinout v chladu.
3. Mezitím omyjeme a oloupeme chřest od hlavičky směrem dolů škrabkou na brambory nebo nožem.
4. Chřest nakrájíme na malé kousky, promícháme ho se smetanou, nastrouhaným ementálem a polovinou parmazánu.
5. Těsto pak vyválíme na tenkou placku a umístíme ji do koláčové formy.
6. Placku posypeme nakrájenou šunkou, zbytkem parmazánu a polijeme smetanou s chřestem.
7. Koláč pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 20 minut.

Chřest s vajíčkovým krémem

Ingredience:

500 g chřestu
3 vejce natvrdo
50 g másla
100 ml šlehačky
šťáva z citronu
sůl
lžička cukru

Postup:

1. Chřest oloupeme a omyjeme. Dáme ho do vroucí vody, kam přidáme lžičku soli a cukru a vaříme 10 - 15 minut.
2. Oloupaná vejce rozmixujeme se šlehačkou. Poté přidáme rozpuštěné máslo a nakonec dochutíme citronovou šťávu a solí.
3. Studený nebo teplý chřest podáváme s připraveným krémem.

Vyzkoušejte i další recepty s chřestem. Tento recept na chřestovou pizzu a koláč stojí za vyzkoušení.

Zapečený chřest se šunkou a sýrem

Ingredience:

500 g chřestu
50 g másla
150 g šunky nebo anglické slaniny
150 g strouhaného sýru
sůl
lžička cukru

Postup:

1. Chřest oloupeme a uvaříme ve vroucí osolené vodě s cukrem asi 10 - 15 minut. Chřest necháme vychladnout.
2. Vymažeme zapékací mísu máslem. 1 stonek chřestu zabalíme do plátku šunky a umístíme ho do mísy, stejným způsobem pokračujeme i dále.
3. Zbytek másla nakrájíme na plátky, které položíme na zabalené chřesty. Všechno nakonec posypeme sýrem.
4. Pečeme ve vyhřáté troubě 10 - 15 minut na 180 °C, dokud se sýr nerozpustí.
5. Následně podáváme teplé s čerstvou zeleninou.


remoska