Recept na výborný tradiční trdelník

trdelník recept kynutý

Trdelník máme převážně spjatý s Vánocemi a vánočními trhy, kde se ze stánků line jejich vůně. Ale doma je připravíte mnohem levněji a domácí trdelník bude zaručeně i daleko lepší. Recept a postup je velice snadný a budou přesně podle toho, jaké je chcete mít.

Existuje mnoho různých receptů, podle kterých připravíte lahodné trdelníky v různých verzích a velikostech. My jsme vybrali osvědčený recept, podle kterého uděláte zcela jistě výborné moučníky. A že nemáte na ně trdlo? To nevadí. Existují speciální formy a další fígle.

Obsah článku: skrýt

Forma na trdelníky se stojánkem od Tescomy

forma na trdelník tescoma

Jedná se o sadu, ve které najdete dvě válcové formy s úchytem a stojánkem pro lepší otáčení. Na formu navinete proužky těsta, lehce formu s těstem rozválíte a umístíte na stojánek. Pomašlujete máslem a upečete v troubě za občasného otáčení... Podívejte se na více informací.

Současně s formou získáte recept, návod a manuál, jak připravit ty nejlepší trdelníky. Forma je vyrobena z kvalitních materiálů (žáruvzdorný silikon, ocel) a všechny součásti smíte umývat v myčce.




Nerezová forma na trdelník Orion

nerezová forma na trdelník orion

Forma od značky Orion obsahuje dvě nerezové formy (trubičky) s úchytem, na které navinete proužky těsta, trubičky rozválíte a chvíli necháte ještě vykynout. Následně umístíte na formu na plech nastojato a pečete... Podívejte se na více informací.

Poté upečený trdelník potřete roztopeným máslem a vyválíte v sypké směsi. Forma je vyrobena z nerezu. Není vhodná do myčky nádobí. Forma je sice levnější a nemá chytrý stojánek.




Recept na trdelník

Ingredience:

Těsto:
500 g polohrubé mouky
30 g čerstvého droždí (7 g sušeného droždí)
250 ml mléka
30 g cukru
2 vajíčka
80 g másla
vejce na potření
máslo na potření
Na posypání:
cukr a skořice, cukr a drcené ořechy, ozdobení

Postup:

1. Všechny ingredience musejí být pokojové teploty, proto si je předem vytáhněte z lednice.
2. Hned zpočátku připravte kvásek z čerstvého droždí: Droždí rozdrobte do 50 ml teplého mléka a lžičky cukru. Chvíli počkejte, než vzejde. Pokud použijete sušené droždí, smíchejte ho s moukou a pak s dalšími surovinami.
3. Prosátou mouku smíchejte s cukrem, dále přidejte vajíčka, změklé máslo, vykynutý kvásek a zbytek mléka.
4. Těsto musíte pořádně propracovat a poté ho nechte kynout asi 30 minut na teplém místě. Mísu s těstem nezapomeňte zakrýt utěrkou.
5. Vykynuté těsto opět propracujte a nechejte ještě třicet minut kynout.
6. Následně ho trochu vyválejte a vytvořte dlouhé a tenké proužky. Vždy je ještě trošku vyválejte rukama.
7. Poté proužky postupně naviňte na formu na trdelníky nebo na trubičky. Konec proužku založte pod těsto, aby trdelník měl pěkný tvar. Ještě trošku rozválejte formu s těstem a nechejte 15 minut kynout.
8. Trubičky položte do unikátní formy nebo je postavte na plech. Potřete je rozšlehaným vajíčkem ze všech stran.
9. Pečte je v troubě vyhřáté na 180 °C asi 10 - 15 minut.
10. Jakmile budou trdelníky upečené dozlatova, vyndejte je a potřete rozpuštěným máslem.
11. Následně je obalte ve směsi a opatrně sundejte z formy.

Jak připravit směs?

Cukr se skořicí - zhruba 200 g cukru krupice smíchejte se třemi lžičkami mleté skořice
Cukr s drcenými ořechy - zhruba 100 g cukru krupice smíchejte se 100 gramy drcených ořechů
Cukr s vanilkovým cukrem - zhruba 200 g cukru krupice promíchejte s vanilkovým cukrem
Cukrové zdobení - zdobení jako kuličky, krystalky, rýže, tyčinky, šupiny zpravidla už nemusíte smíchat s cukrem, ale někdy se to hodí

Trubičky na kremrole a další fígle

Pokud nemáte formičky na trdelník, ale máte trubičky na kremrole, připravte menší trdelníky. Jednoduše je naviňte na trubičky na kremrole. Bude se jednat o mini trdelníčky, ale co je malé, to je dobré. Na chuti to zajisté nepoznáte.

Můžete je navinout i na váleček na těsto nebo skleněnou láhev. Na válečku i na lahvi by bylo dobré mít kolem alobal. Láhev je nutné pořádně umýt z vnější strany.

Rovněž na tyto varianty můžete použít stejný recept.

Pokud máte trdelníky rádi, určitě využijete formy přímo určené na trdelník. Formu se stojánkem koupíte v tomto e-shopu a trubičky bez stojánku koupíte v tomto e-shopu.

Vylepšení: Trdelníky obalte před pečením ve směsi, po upečení je potřete roztopeným máslem a opět je obalte ve směsi. Před pečením neobalujte v cukrovém zdobení.


nádobí a potřeby