Výborný velikonoční beránek

velikonoční beránek s mašličkou

Chystáte se péct na Velikonoce beránka? Máme tady pro vás velmi dobrý recept na beránka, který zvládne naprosto každý. Beránek je lahodný a určitě se vám povede.

Tento velikonoční beránek se připravuje z nekynutého těsta, připravíte ho proto rychle. A pokud nestíháte, tak ho upečete i na poslední chvíli. Jedná se o hrníčkový recept.

Ingredience:

1,5 hrnku polohrubé mouky
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek krupicového cukru
1 kypřicí prášek
1 vanilkový cukr
2 vejce
250 ml mléka
125 g másla nebo půl hrnku oleje
1 bio citron nebo chemicky neošetřený citron
rozinky v rumu, oříšky (množství dle chuti)

Postup:

1. Do velké mísy prosejeme přes sítko polohrubou a hladkou mouku. Přisypeme cukr, kypřicí prášek a vanilkový cukr a promícháme.
2. Omyjeme citron a na jemném struhadle nastrouháme zhruba polovinu kúry.
3. Dále přidáme trošku nasekaných ořechů a rozinky namočené v rumu, ale bez rumu. To je pro zpestření, ne však nutné.
4. Následně tam patří vajíčka, mléko a roztopené máslo. Všechno promícháme a vytvoříme vláčné těsto.
5. Formu na beránka pořádně vymažeme máslem a vysypeme moukou.
6. Jakmile zpracujeme těsto, hned ho dáváme do formy. Těsto nesmí zbytečně čekat, jinak by pak pořádně nezvětšilo svůj objem.
7. Do formy nalijeme těsto, ale jen do spodní části, přikryjeme ji vrchní částí a vložíme formu do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Tam beránka pečeme necelých 50 minut.
8. Necháme beránka vychladnout a poté jej můžeme ozdobit.

Na tento hrnkový recept je nejlepší použít hrnek o objemu 250 ml.

Jak můžeme beránka ozdobit?

Je mnoho různých možností, jak můžeme ozdobit beránka. Každý má jistě nějaký zajímavý způsob, jak zdobí beránka. Záleží tedy na vás, co máte rádi. Skvěle vypadá kontrastní zdobení, kdy vyniknou oči.

  • Můžeme ho polít tmavou nebo světlou polevou, přimáčknout mu jako oči rozinky a lentilky a poté mu uvážeme mašličku.
  • Přimáčkneme mu nebo přilepíme pomocí polevy oči (oříšek, rozinka, lentilka, hřebíček) a pocukrujeme moučkovým cukrem.
  • Vložíme mu do naříznutých úst kousek větvičky nebo kytičky
  • Neozdobíme ho vůbec

Nezapomeňte na Velikonoce upéct také jidáše nebo velikonoční perníčky, recepty jsou jednoduché, tak je upečte.

Existuje mnoho různých receptů na beránky, každý je něčím jiný. Uvedený, který připravíte bez vážení velice rychle, chutná naprosto skvěle.


remoska
výživa