Jak dlouho se vaří brambory?

vaření brambor jak dlouho

I když patří k našim nejčastějším přílohám, občas tak trochu tápeme, jestli brambory jsou již uvařené. Podívejte se na tipy, díky nimž už nebudete mít brambory rozvařené nebo tvrdé.

Tato běžné surovina se moc dlouho nevaří, ale vychytat ten správný čas, může být složité. Odvíjí se nejen od typu brambor, velikosti, ale i v čem je budeme vařit.

Postup a délka vaření se odvíjí vždy od typu a zamýšleného pokrmu. Obecně doba vaření trvá 15 - 35 minut. Níže se podíváme na návod, jak to přesně je.

✅ Varné typy brambor

Existuje několik varných typů brambor, přičemž každý typ se hodí na něco jiného. Nejedná se o nutné dodržování, ale v daných pokrmech lépe chutnají. Některé odrůdy jsou i kombinací dvou typů.

varné typy brambory

Brambory prané

⭐️ Varný typ A (Salátové brambory)

Tento typ má má hladkou slupku, lojovitou dužinu a menší obsah škrobu. Po uvaření jsou pevné a drží tvar, nerozvaří se tak snadno. Vaří se nejkratší dobu.

Jsou vhodné pro: vaření ve slupce, bramborový salát, pečení v troubě, na loupačku.

⭐️ Varný typ B (Přílohové brambory)

Tento typ má polopevné hlízy se středním obsahem škrobu, jejich použití je univerzální. Rozvaří, když se na ně zapomene. Hodí se i na pokrmy pro typ A a C.

Jsou vhodné jako příloha (vařené brambory), do polévek, guláše, na pečení i restování.

⭐️ Varný typ C (Brambory na pyré)

Tento typ má drsnější slupku s vysokým obsahem škrobu. Jsou moučnaté a po uvaření se rozpadají.

Jsou vhodné pro bramborové kaše, šťouchané brambory, těsto (na slané nebo sladké knedlíky, noky, škubánky), placky, bramboráky, krokety nebo smažené hranolky.

✅ Jak dlouho brambory vařit?

Nedá se přesně říct, jak dlouho se mají vařit. Vše se odvíjí od typu brambory (varný typ A se uvaří nejrychleji) a velikosti brambor či kousků. V neposlední řadě je důležité, jakým způsobem se vaří.

Obecně doba průměrně vaření je zhruba 15 - 35 minut. Rané odrůdy potřebují kratší dobu na uvaření než odrůdy pozdní.

Stejně také záleží na tom, na co se přesně se chystáte. Vařit brambory na kaši můžete bez obav déle, pokud chcete připravit předvařené brambory ke smažení, je nutné dobu zkrátit.

vařené brambory

Vařené brambory

✅ Jak poznat, že jsou brambory hotové?

Tenkým nožem, vidličkou nebo jehlicí do brambory zatlačíme, pokud daný nástroj bramborou projde, jsou hotové. Okamžitě slijeme vodu, protože každá minuta již může být na škodu. Poté hrnec nezakrývejte pokličkou, ale brambory nachystáme na talíř nebo zpracujeme jiným způsobem (např. přidáme máslo, oloupeme slupku, necháme vychladit atd.).

nádobí a potřeby

✅ Vaření v hrnci - ve slupce nebo bez

⭐️ Vaření ve slupce

Rané brambory většinou vaříme se slupkou, která je velice tenká. Zatímco pozdní odrůdy většinou loupeme, ale nemusí to tak být vždy. Záleží na kvalitě brambor a vašich preferencích.

Brambory podobné velikosti zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a vaříme. Rané brambory se vaří zhruba 15 - 25 minut, pozdní 25 - 35 minut.

V každém případě je nutné brambory důkladně očistit. Když jsou brambory neprané, je potřeba odstranit veškerou zeminu. K tomu si můžete pomoct kartáčem nebo důslednou rukou a vodou.

Prané brambory potřebují rovněž pořádně omýt, ačkoliv na první pohled vypadají omyté. Průmyslové mytí může drobná místa a důlky opomenout, proto na ně nezapomeňte vy.

Následně je důležité odstranit nehezké části brambor, menší klíčky nebo zelené kusy. Někdy je lepší celý kus vyhodit, než neustále odkrajovat.

Brambory vařené ve slupce jsou pro zdraví prospěšnější, vaření je šetrnější, obsahují více cenných látek jako vitamín C, vitamíny skupiny B a minerály (draslík, hořčík, fosfor, železo).

⭐️ Vaření bez slupky

Tak jako v minulém případě je nutné brambory omýt a oškrábat škrabkou nebo oloupat nožem. Následně oloupané brambory nakrájíme na kusy, které by měly být stejně velké.

Zalijeme je studenou vodou a necháme odpočinout zhruba 5 - 10 minut. Poté je vodou slijeme i s přebytečným škrobem, můžeme je ještě jednou zalít vodou a tu opět slít.

Následně je zalijeme vodou, a to buď studenou, nebo vroucí, aby byly kompletně pod vodou. Přidáme sůl (10 gramů na 1 kg brambor) a kmín.

Následně je vaříme na mírném plameni. Většinou se doba vaření brambor pohybuje od 20 do 35 minut. Záleží vždy na velikosti nakrájených brambor. Nikdy se nedá přesně říct, jak dlouho se budou vařit.

bramboraky

Lahodné smažené bramboráky

✅ Pečení v troubě

Trouba pomůže vždy připravit lahodné brambory, a to buď nakrájené (nejčastěji na měsíčky), nebo vcelku. Mohou být oloupané i neoloupané.

Nakrájené brambory umístíme na vymazaný plech tukem, nebo na plech vyloženým papírem na pečení. Rovnou je okořeníme dobrým kořením nebo je alespoň osolíme. Pečeme je při teplotě 180 - 200 °C 40 - 45 minut.

Brambory vcelku by měly být spíše malé nebo střední a doba pečení je 40 - 60 minut (podle velikosti). Vyzkoušejte pečené nové brambory se smetanou a koprem.

✅ V papiňáku

Tlakový hrnec neboli papiňák dokáže ušetřit značné množství času. Rozehřejeme na dně papiňáku trošku tuku (sádlo, olej) a na něj přidáme nakrájené brambory na kousky. Promícháme je.

Tlakáč zavřeme, po chvíli začne syčet a ztlumíme teplotu. Vaříme asi 5 - 8 minut, Nato ho odstavíme, dokud se neuvolní pojistka, nestaráme se o něj. Následně jsou brambory v tlakovém hrnci hotové.

✅ V mikrovlnce

V mikrovlnné troubě je možné uvařit i brambory. Nakrájené brambory přidáme do vhodné mísy, lehce je pocákáme vodou a zakryjeme. Vlníme asi 3 - 6 minut, následně zkontrolujeme a podle potřeby pokračujeme s vlněním.

✅ V parním hrnci

Pokud máte parní hrnec, jednoduše ho použijte. Je šetrný k potravinám a zachovává jejich cenné látky. Doba přípravy se o trošku prodlouží než u klasického vaření ve vodě. Tento způsob je vhodný pro nové brambory.

Nakrájené brambory umístěte do dané nádobky a zapněte ho. Většinou trvá 20 až 35 minut, než budou hotové při připravování v páře.

Pokud nemáte parní hrnec, ale chcete je připravit na pařáčku, nakrájejte je na menší kousky a vařte podle velikosti také 20 - 25 minut.



❤️ Získejte levně nové kuchařky od Jany Florentýny Zatloukalové (Kuchařka pro dceru)


❤️ Pořiďte si novou knihu od Těhotnýho kuchaře levně