Tacos - tradiční mexická specialita

tacos

Mexická kuchyně nabízí plno specialit, které si zajisté zamilujete. Jednou z nich jsou i tacos [takos]. Tacos jsou tortily plněné směsí masa, zeleniny a koření. A protože neexistuje jeden originální recept, každé tacos je vždy jiné.

Tacos je velice rychle připravené jídlo, které vám nezabere moc času. Navíc je perfektní a vždy pořádně zasytí. Hodí se v létě jako lehké jídlo, stejně i v zimě, kdy dodává plno zeleniny.

Obsah článku:

recepty tacos

✅ Co se na tacos používá?

Tortily na tacos

Základem tohoto pokrmu jsou menší tortily, které mají průměr zhruba 10 centimetrů. Tortily mohou být pšeničné nebo kukuřičné. Měkké nebo tvrdé. I když častěji se používají měkké tortily. Tortily můžete koupit ve větším obchodě nebo si je jednoduše uděláte doma.

Na tacos se používají tortily, které vypadají jako lodičky. Mají svůj charakteristický tvar, díky kterému v něm jídlo perfektně sedí. Ovšem v různých variacích tento tvar není vůbec podstatný, suroviny můžete mít vyskládané prostě jen tak na placce.

Podívejte se na recept na domácí tortily. Je snadný a zaručeně se vám povede.

Maso

Doprostřed tortily patří maso, které může být jakékoliv. Někteří mají rádi hovězí, vepřové, mleté směsi, kuřecí, ryby nebo mořské plody. Vegetariánská varianta v sobě má tempeh, robi, sóju atd.

Zelenina

Tacos vás vždy překvapí, jak hraje barvami a to díky zelenině. Opět si tam může dát zeleninu, co vás napadne. Cibule, papriky, salát, rajčata, okurky či kukuřice.

Co tam ještě přidat?

Dále tam nechybí salsa, dip, majonéza, koření nebo fazole či avokádo. Zase je to jen na vás a na receptu, který jste našli.

recept na tacos

✅ Skvělé recepty na tacos

Mexické tacos s mletým masem a zeleninou

Ingredience:

8 kukuřičných tortil
400 g mletého hovězího masa
6 rajčat
1 stroužek česneku
sterilovaná kukuřice
1 cibule
libovolný salát
koriandr
olivový olej
chilli koření sůl, pepř

Postup:

1. Na rozpáleném oleji osmažíme hovězí maso, které dochutíme solí, pepřem a chilli kořením.
2. Rajčata spaříme, odstraníme slupku a nakrájíme na kousky. Promícháme je s kukuřicí a prolisovaným česnekem.
3. Tacos placky trošku nahřejeme, ozdobíme salátem, na něj poklademe maso s rajčaty a kukuřicí.
4. Nakonec ozdobíme nakrájenou cibulí a bylinkami podle chuti.

Tacos hovězím masem a fazolemi

Ingredience:

10x placky tacos
500 g mletého hovězího masa
1 konzerva tmavých fazolí
1 červená paprika
4 stroužky česneku
1 střední cibule
4 rajčata
chilli paprička
čerstvý koriandr
olej
sůl, pepř
strouhaný sýr

Postup:

1. V pánvi nejprve rozpálíme olej, pak na něm smažíme nakrájenou cibuli, česnek, papriku, chilli papriku a mleté maso, které trošku osolíme a opepříme.
2. Až bude maso měkké, přidáme k němu rajčata nakrájená na kousky, fazole bez nálevu a promícháme.
3. Placky nahřejeme v troubě na chvilku a pak je naplníme připravenou směsí.
4. Nakonec posypeme maso sýrem a nasekaným koriandrem.

tacos se sýrem

Tacos s mletým masem a sýrem

Ingredience:

8 tortil
400 g mletého masa (jen hovězí nebo mix)
1 cibule
4 stroužky česneku
2 rajčata
1 cuketa
150 g goudy nebo čedar
150 g bílého jogurtu
lžíce majonézy
olivový olej
sůl, pepř

Postup:

1. Na rozpáleném oleji zprudka osmažíme nakrájenou cibuli, česnek (2 stroužky) a cibuli, k nim přidáme mleté maso, které osolíme a opepříme. Pořádně jej při smažení rozdělíme na kousky.
2. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na drobno, přidáme k nim prolisovaný česnek a promícháme.
3. Plech vyložíme pečicím papírem a na něj položíme tacos. Na tacos lžící nandáme rajčatovou směs, na ni umístíme maso, které posypeme mletým sýrem. Pečeme 15 minut ve vyhřáté troubě na 180 °C.
4. Po upečení ozdobíme dipem z jogurtu, majonézy, jednoho prolisovaného stroužku česneku se solí a pepřem.

Podívejte se na recept na langoše. Chutnají skvěle a připravíte je za chvilku.

Tacos s hovězím masem a guacamole a paprikovou salsou

Ingredience:

600 g hovězího pupku (flank steak)
olivový olej
mořská sůl, pepř
Guacamole dip:
2 zralá avokáda
1 rajče
menší cibule
1 limetka
2 stroužky česneku
sůl
Papriková salsa:
4 červené papriky
4 rajčata
1 malá cibule
1 paprička jalapeňo
2 lžíce olivového olej
1 limetka
čerstvý koriandr
sůl, pepř

tacos

Postup:

1. Nejprve připravíme paprikovou salsu. Na plech vyložený papírem na pečení položíme papriky a chilli papričku. Pečeme zhruba 14 minut při teplotě 200 °C. Po chvilce se začnou papriky připékat, vyjmeme je a položíme na talíř. Po zchladnutí z nich oloupeme slupku, odstraníme semínka a nakrájíme na drobnou,
2. Rajčata spaříme vroucí vodou, po chvíli oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. Dále k nim přidáme nakrájenou papriku.
3. Papriky s rajčaty a cibulí promícháme, můžeme je i rozmixovat.
4. Rozpálíme olivový olej, přidáme k němu směs a chvíli vaříme. Nakonec přidáme prolisovaný česnek, trošku limetkové šťávy a nakonec osolíme a opepříme. Až salsa vychladne, přimícháme nadrobno nasekaný koriandr.

5. Dále připravíme dip guacamole. Avokáda, přepůlíme vyjmeme pecku a vydlabeme dužninu, kterou nakrájíme na drobno. Aby si udrželo šťávu, pokapeme ho limetkovou šťávou. Přidáme k němu prolisovaný česnek, nakrájené rajče a cibuli a čerstvý koriandr. Dochutíme mořskou solí a pepřem.

6. Dalším krokem je připravit maso. Maso necháme hodinu před samotnou přípravou odstát při pokojové teplotě, pak ho zprudka osmažíme z obou stran na kapce oleje. Z každé strany stačí pouze minuta, pak ztlumíme teplotu a ještě chvilinku pečeme. Poté steak posypte mořskou solí a čerstvé namletým pepřem.
7. Po odpočinutí maso nakrájejte na tenké plátky.
8. Tortily ohřejeme, na ně pak položíme plátky masa, k nim přidáme lžíci paprikové salsy a guacamole. Nakonec posypeme čerstvým koriandrem.

Vegetariánské tacos s tempehem

Ingredience:

6 ks tacos
200 g uzeného tempehu (možno použít tofu)
100 g římského salátu
1 zelená paprika
1 červená paprika
1 cibule
1 malá plechovka sterilované kukuřice
2 stroužky česneku
1 limetka
olivový olej
chilli koření
sůl
pepř

Postup:

1. Plech vyložíme pečicím papírem a na něj rozprostřeme tacos. Pečeme 12 - 15 minut ve vyhřáté troubě na 120 °C.
2. Během pečení tempeh nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme na kousky, stejně jako papriky a česnek na plátky.
3. Tuto směs rychle osmažíme na kapce oleje, pak k nim přidáme kukuřici bez nálevu, trošku limetkové šťávy, sůl a pepř. Všechno pořádně promícháme.
4. Do tacos nejprve vložíme kousek salátu, na něj připravenou směs a na závěr ji zlehka posypeme chilli kořením.
5. Toto tacos pro vegetariány podáváme teplé.

Chcete něco sladkého? Upečte si muffiny! Jsou lahodné a budou vám chutnat.

Kuřecí tacos se zeleninou

Ingredience:

6 ks tacos
300 g kuřecích prsou
koření na tacos nebo sůl, pepř, mletá paprika, chilli koření, česnek
2 papriky
1/2 plechovky fazolí
polovina plechovky kukuřice
6 cherry rajčat
salát
3 lžíce kysané smetany
koriandr
limetka
olivový olej

Postup:

1. Omytá kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, smícháme s lžící oleje a kořením. Necháme chvíli marinovat.
2. Poté rychle osmažíme na rozpáleném oleji.
3. Do trouby vložíme plech s tacos plackami a při teplotě 120 °C, je ohřejeme necelou čtvrt hodinku.
4. V mezičase nachystáme zeleninu, kterou omyjeme. Papriky nakrájíme, salát natrháme, rajčata přepůlíme, slijeme i kukuřici a fazole.
5. Tacos vyložíme salátem, přidáme k nim postupně maso, zeleninu, fazole atd. Úplně nahoru přidáme lžičku smetany, kterou posypeme nasekaným koriandrem a kapkou limetky.
6. Následně je můžeme podávat.

takos recept

Pikantní tacos s mletým masem a zeleninou

Ingredience:

12 ks tortil
500 g mletého hovězího masa
1 cibule
4 stroužky česneku
chilli paprička
200 ml rajčatové salsy
300 g sterilovaných červených fazolí
salát podle chuti
2 rajčaty
2 barevné papriky
olej
chilli koření
sůl, pepř
koriandr
čedar

Postup:

1. Na pánvi rozpálíme olej, ve kterém zprudka osmažíme nakrájenou cibuli, česnek a chilli papričku. Poté k nim přidáme maso ochucené solí, pepřem a chilli kořením.
2. K masu při smažení rajčatovou salsu a trošku vody, ať se pořádně propeče.
3. Na konci vaření přidáme fazole bez nálevu, ale ty jen na prohřátí.
4. Mezitím nakrájíme papriky na proužky, rajčata na kostky, nasekáme koriandr a nastrouháme sýr.
5. Placky nahřejeme, naneseme na ně salát, maso, sýr a čerstvou zeleninu.

✅ Recepty na placky tacos

Kukuřičné tortilly - tacos

Ingredience:

170 g hladké kukuřičné mouky
110 g hladké pšeničné mouky
1/2 kávové lžičky soli
2 lžíce oleje
150 - 200 ml teplejší vody

Postup:

1. Oba dva typy mouky prosejeme přes sítko, přidáme sůl a promícháme. Dále přidáme olej a postupně přidáme vodu, abychom vytvořili jemné těsto, které se nebude lepit na ruce.
2. Těsto rozdělíme na 6 nebo 12 stejných kousků, ze kterých vytvoříme placky pomocí válečku. Pokud se budou lepit k válu, podsypeme je moukou.
3. Tortily tacos opékáme rychle na rozpálené pánvi, kterou jen trošičkou naolejujeme. Poté je otočíme. Můžeme je také péct v troubě na pečicím papíru necelých 8 minut. Nebo je můžeme zavěsit na rošt v troubě, aby měly svůj typický tvar jako lodička.
4. Aby tortily neoschly, přikryjeme je pokličkou.

Pšeničné tortilly - tacos

Ingredience:

500 g hladké mouky
50 g oleje
280 - 300 ml teplé vody
kávová lžička soli

Postup:

1. Mouku prosejeme a smícháme se solí. K nim postupně přidáváme olej a teplou vodu. Vytvoříme vláčné těsto, které rozdělíme na několik kousků (10 - 16), které rozválíme na placku.
2. Tortilové placky opékáme na pánvi bez oleje nebo jen s kapičkou oleje. Jsou velice rychle hotové, tak dávejte pozor, ať je nepřepálíte.
3. Pro lodičkový tvar je můžete umístit na rošt v troubě.




Podívejte se na:
Malinový cheesecake
Recept na panini
Recepty při alergii na potraviny