Rebarborový koláč - recept
Připravte si lahodný rebarborový koláč. Recept je snadný a připravíte ho chviličku. Rebarbora je velmi oblíbená nejen kvůli své specifické chuti, ale také kvůli obsahu živin. Rebarborovou sezónu tady máme jen krátce, tak si ji dokonale užijte.
Ingredience:Těsto:
250 g polohrubé mouky
125 g cukru
180 ml mléka
125 g másla
1/2 prášku do pečiva
2 vejce
Drobenka:
100 g cukru krupice
100 g hrubé mouky
70 g másla
1 skořicový cukr
máslo a mouka na vymazání a vysypání plechu
několik řapíků rebarbory
Postup:
- Nejprve rebarboru oloupeme, důkladně umyjeme vodou a nakrájíme na kostky. Můžeme ji lehce posypat cukrem.
- Potom zapneme troubu a nastavíme teplotu na 180 °C. Troubu je důležité včas předehřát, ať pak zbytečně nečekáme na požadovanou teplotu.
- V míse smícháme sypké suroviny (mouka, cukr, kypřicí prášek), poté přidáme mléko, měkké máslo a vejce. Rychle utřeme všechny ingredience do hladkého těsta, které má být jemné a bez hrudek.
- Dále připravíme drobenku. Mouku smícháme s cukrem, skořicovým cukrem nebo skořicí a máslem. Pomocí prstů klasicky vytvoříme drobenku, tedy malé hrudky.
- Formu nebo plech vymažeme máslem a vysypeme moukou. Do něj dáme tenkou vrstvu těsta, kterou posypeme hustou vrstvou nakrájené rebarbory a nakonec všechno zasypeme drobenkou.
- Vložíme do předehřáté trouby, kde koláč pečeme okolo čtyřiceti minut. Po vychladnutí rebarborový koláč pocukrujeme.
Můžeme ho podávat se šlehačkou do zmrzlinou. Podívejte se na další recept na rebarborový koláč.