Rebarborový koláč - recept

rebarborový koláč

Připravte si lahodný rebarborový koláč. Recept je snadný a připravíte ho chviličku. Rebarbora je velmi oblíbená nejen kvůli své specifické chuti, ale také kvůli obsahu živin. Rebarborovou sezónu tady máme jen krátce, tak si ji dokonale užijte.

Ingredience:

Těsto:
250 g polohrubé mouky
125 g cukru
180 ml mléka
125 g másla
1/2 prášku do pečiva
2 vejce
Drobenka:
100 g cukru krupice
100 g hrubé mouky
70 g másla
1 skořicový cukr
máslo a mouka na vymazání a vysypání plechu
několik řapíků rebarbory

Postup:
  1. Nejprve rebarboru oloupeme, důkladně umyjeme vodou a nakrájíme na kostky. Můžeme ji lehce posypat cukrem.
  2. Potom zapneme troubu a nastavíme teplotu na 180 °C. Troubu je důležité včas předehřát, ať pak zbytečně nečekáme na požadovanou teplotu.
  3. V míse smícháme sypké suroviny (mouka, cukr, kypřicí prášek), poté přidáme mléko, měkké máslo a vejce. Rychle utřeme všechny ingredience do hladkého těsta, které má být jemné a bez hrudek.
  4. Dále připravíme drobenku. Mouku smícháme s cukrem, skořicovým cukrem nebo skořicí a máslem. Pomocí prstů klasicky vytvoříme drobenku, tedy malé hrudky.
  5. Formu nebo plech vymažeme máslem a vysypeme moukou. Do něj dáme tenkou vrstvu těsta, kterou posypeme hustou vrstvou nakrájené rebarbory a nakonec všechno zasypeme drobenkou.
  6. Vložíme do předehřáté trouby, kde koláč pečeme okolo čtyřiceti minut. Po vychladnutí rebarborový koláč pocukrujeme.

Můžeme ho podávat se šlehačkou do zmrzlinou. Podívejte se na další recept na rebarborový koláč.