Výborné velikonoční jidáše
Upečte si na Velikonoce úžasné jidáše. Recept je jednoduchý a výsledek skvělý. Kynuté těsto můžete připravit jak klasickým způsobem, tak i v domácí pekárně, což ulehčí práci, pokud ji vlastníte.
Ingredience:Těsto:
500 g polohrubé mouky
50 g cukru
60 g másla
1/3 kostky droždí
1 žloutek
130 ml mléka
špetka soli
vejce na potření
Postup:
- Nejprve z poloviny teplého mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí připravíme kvásek, který necháme chvíli v teple vykynout.
- Mezitím smícháme ve větší míse prosátou mouku s cukrem a solí. K tomu přidáme změklé máslo, žloutek, mléko a vykynutý kvásek.
- Všechny suroviny pořádně zpracujeme ve vláčné těsto, které necháme kynout pod utěrkou na teplém místě asi hodinu.
- Z těsta pak vytvoříme tenké válečky, které budou dlouhé zhruba 15 - 20 cm.
- Válečky stočíme je do spirály na obou stranách a položíme je na plech, na němž je pokladen pečicí papír.
- Jidáše pomašlujeme rozšlehaným vejcem.
- Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova, což vychází na necelých dvacet minut.
- Po deseti minutách pečení jidáše znova potřeme rozšlehaným vajíčkem, tento krok ale můžeme vynechat.
- Hotové jidáše umístíme na tác, aby pořádně vystydly.
Upečte si také velikonočního beránka, mazanec nebo perníčky, které již tradičně patří na sváteční stůl.