Výborné velikonoční jidáše

kynuté velikonoční jidáše

Upečte si na Velikonoce úžasné jidáše. Recept je jednoduchý a výsledek skvělý. Kynuté těsto můžete připravit jak klasickým způsobem, tak i v domácí pekárně, což ulehčí práci.

Ingredience:

Těsto:
500 g polohrubé mouky
50 g cukru
60 g másla
1/3 kostky droždí
1 žloutek
130 ml mléka
špetka soli
vejce na potření

Postup:

1. Nejprve z poloviny teplého mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí připravíme kvásek, který necháme chvíli vykynout.
2. Mezitím smícháme ve větší míse prosátou mouku s cukrem a solí. K tomu přidáme změklé máslo, žloutek, mléko a vykynutý kvásek.
3. Všechny suroviny pořádně zpracujeme ve vláčné těsto, které necháme kynout pod utěrkou na teplém místě asi hodinu.
4. Z těsta pak vytvoříme tenké válečky, které budou dlouhé 15 - 20 cm. Stočíme je do spirály na obou stranách a položíme je na plech, na kterém je pokladen pečicí papír.
5. Jidáše pomašlujeme rozšlehaným vejcem.
6. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova, což vychází na necelých dvacet minut. Po deseti minutách pečení jidáše znova potřeme rozšlehaným vajíčkem.

Upečte si také velikonočního beránka nebo perníčky, které již tradičně patří na sváteční stůl.


remoska