Výborné velikonoční jidáše

kynuté velikonoční jidáše

Upečte si na Velikonoce úžasné jidáše. Recept je jednoduchý a výsledek skvělý. Kynuté těsto můžete připravit jak klasickým způsobem, tak i v domácí pekárně, což ulehčí práci, pokud ji vlastníte.

Ingredience:

Těsto:
500 g polohrubé mouky
50 g cukru
60 g másla
1/3 kostky droždí
1 žloutek
130 ml mléka
špetka soli
vejce na potření

Postup:
  1. Nejprve z poloviny teplého mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí připravíme kvásek, který necháme chvíli v teple vykynout.
  2. Mezitím smícháme ve větší míse prosátou mouku s cukrem a solí. K tomu přidáme změklé máslo, žloutek, mléko a vykynutý kvásek.
  3. Všechny suroviny pořádně zpracujeme ve vláčné těsto, které necháme kynout pod utěrkou na teplém místě asi hodinu.
  4. Z těsta pak vytvoříme tenké válečky, které budou dlouhé zhruba 15 - 20 cm.
  5. Válečky stočíme je do spirály na obou stranách a položíme je na plech, na němž je pokladen pečicí papír.
  6. Jidáše pomašlujeme rozšlehaným vejcem.
  7. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova, což vychází na necelých dvacet minut.
  8. Po deseti minutách pečení jidáše znova potřeme rozšlehaným vajíčkem, tento krok ale můžeme vynechat.
  9. Hotové jidáše umístíme na tác, aby pořádně vystydly.

Upečte si také velikonočního beránka, mazanec nebo perníčky, které již tradičně patří na sváteční stůl.