Velikonoční jidáše

jidáše

Na Velikonoce si můžeme udělat úžasné jidáše. Recept je jednoduchý a výsledek skvělý. Těsto můžeme připravovat i v domácí pekárně, což nám ulehčí práci.

Ingredience:

Těsto:
500 g polohrubé mouky
50 g cukru
60 g máslo
1/3 kostky droždí
1 žloutek
130 ml mléka
špetka soli
vejce na potření

trička
Postup:

Z poloviny teplého mléka, lžičky cukru a rozdrobené droždí se připravíme kvásek, který necháme vykynout.
Mezitím smícháme prosátou mouku s cukrem a solí. K tomu přidáme změklé máslo, žloutek, mléko a vykynutý kvásek. Všechny suroviny zpracujeme ve vláčné těsto, které necháme kynout pod utěrkou na teplém místě asi hodinu.
Z těsta pak uděláme tenké válečky, které jsou dlouhé 15 - 20 cm. Stočíme je do spirály na obou stranách a dáme na plech, na kterém je pečící papír. Potřeme je rozšlehaným vejcem.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C dozlatova. Po deseti minutách pečení jidáše znova pomašlujeme.




Podívejte se na:
Malinový cheesecake
Recept na panini
Recepty při alergii na potraviny