Tradiční kynuté buchty

kynuté buchty

Domácí kynuté buchty plněné tvarohem, mákem nebo povidly patří mezi oblíbenou klasiku, kterou si můžete celkem rychle upéct k obědu. Tyto buchty se také nazývají kynuté, české nebo také Honzovy buchty. Ve všech případech se vyrábějí z kynutého těsta a s oblíbenou náplní. Recept je snadný a těsto se může připravovat rovněž v domácí pekárně.

Ingredience:

Těsto: 500 g hladké mouky
špetka soli
2 žloutky
100 g rozpuštěného másla nebo oleje
80 g cukru
250 ml mléka
vanilkový cukr
25 g čerstvého droždí nebo 1/2 balíčku sušeného
bio citron
máslo na potření
Povidlová náplň: povidla + lžíce rumu
Tvarohová náplň: tvaroh v alobalu, žloutek, 30 g cukru
Maková náplň: 150 g máku, 250 ml mléka, 30 g cukru, lžíce rumu
plech

nádobí a potřeby
Postup:

1. Nejprve připravíme kvásek z poloviny teplého mléka, rozdrobeného droždí a lžičky cukru. Necháme chvíli vzejít.
2. V míse smícháme mouku se solí, vanilkovým cukrem, zbytkem cukru a nastrouhanou citronovou kůrou z pořádně umytého citronu.
3. Dále přidáme již vykynutý kvásek, zbytek mléka, rozpuštěné máslo a olej.
4. Těsto pořádně vypracujeme, následně mísu přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout kolem 45 minut.
5. Během kynutí si připravíme vybranou náplň. Povidla smícháme s lžící rumu, tvaroh smícháme s cukrem a žloutkem. Makovou náplň je lepší připravovat před samotným zpracováním těsta. Umeleme mák a dáme ho vařit s mlékem asi 25 minut. Během této doby by se mělo vypařit mléko, pak můžeme přimíchat cukr, rum a případně i lžíci marmelády.
6. Vykynuté těsto rychle propracujeme a rozdělíme na 20 kousků. Doprostřed uděláme menší důlek, do něj vložíme lžičku náplně a z těsta vytvoříme buchtu, kterou umístíme na dobře vymazaný plech.
7. Stejným způsobem pokračujeme, dokud nevytvoříme i ostatní buchty, které klademe vedle sebe (necháváme menší mezeru).
8. Zapneme troubu na 180 stupňů a buchty necháme ještě chvíli kynout, ať jsou hezky nadýchané.
9. Následně buchty pomašlujeme rozpuštěným máslem a pečeme 25 - 30 minut.
10. Před podáváním české buchty pocukrujeme a pak je konzumujeme.

Tyto klasické kynuté buchty chutnají velmi dobře. Těsto připravované ručně je jednoduché, pokud byste si ale chtěli práci ještě více ulehčit, nechte zpracovat těsto domácí pekárnou. Stačí tam jen dát suroviny podle zvyklostí a připravit těsto ze sušeného droždí místo čerstvého, pokud to tak máte raději.



❤️ Získejte levně nové kuchařky od Jany Florentýny Zatloukalové (Kuchařka pro dceru)


❤️ Pořiďte si novou knihu od Těhotnýho kuchaře levně