Tradiční kynuté buchty

kynuté buchty

Domácí kynuté buchty plněné tvarohem, mákem nebo povidly patří mezi oblíbenou klasiku, kterou si můžete celkem rychle upéct na oběd. Tyto buchty se také nazývají kynuté, české nebo také Honzovy buchty. Ve všech případech se vyrábějí z kynutého těsta a s oblíbenou náplní. Recept je snadný a těsto se může připravovat i v domácí pekárně.

Ingredience:

Těsto: 500 g hladké mouky
špetka soli
2 žloutky
100 g rozpuštěného másla nebo oleje
80 g cukru
250 ml mléka
vanilkový cukr
25 g čerstvého droždí nebo 1/2 balíčku sušeného
bio citron
máslo na potření
Povidla + lžíce rumu
Tvarohová náplň: tvaroh v alobalu, žloutek, 30 g cukru
Maková náplň: 150 g máku, 250 ml mléka, 30 g cukru, lžíce rumu

trička
Postup:

1. Nejprve si připravíme kvásek z poloviny teplého mléka, rozdrobeného droždí a lžičky cukru. Necháme chvíli vzejít.
2. V míse smícháme mouku se solí, vanilkovým cukrem, zbytkem cukru a nastrouhanou citronovou kůrou z pořádně umytého citronu
3. Dále přidáme již vykynutý kvásek, zbytek mléka, rozpuštěné máslo a olej.
4. Těsto pořádně vypracujeme, následně mísu přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout kolem 45 minut.
5. Během kynutí si připravíme vybranou náplň. Povidla smícháme s lžící rumu, tvaroh smícháme s cukrem a žloutkem. Makovou náplň je lepší připravovat před samotným zpracováním těsta. Umeleme mák a dáme ho vařit s mlékem asi 25 minut. Během této doby by se mělo vypařit mléko, pak můžeme přimíchat cukr, rum a případně i lžíci marmelády.
6. Vykynuté těsto rychle propracujeme a rozdělíme na 20 kousků. Doprostřed udělám menší důlek, do něj vložíme lžičku náplně a z těsta vytvoříme buchtu, kterou umístíme na dobře vymazaný plech.
7. Stejným způsobem pokračujeme, dokud neuděláme i ostatní buchty, které klademe vedle sebe (necháváme menší mezeru).
8. Zapneme trouby na 180 stupňů a buchty necháme ještě chvíli kynout, ať jsou hezky nadýchané.
9. Následně buchty pomašlujeme rozpuštěným máslem a pečeme 25 - 30 minut.
10. Před podáváním české buchty pocukrujeme a konzumuje.

Tyto klasické kynuté buchty chutnají velmi dobře, přitom je těsto velmi jednoduché. Pokud byste si chtěli práci ještě více ulehčit, nechte zpracovat těsto domácí pekárnou. Stačí jen tam dát suroviny podle zvyklostí a udělat těsto ze sušeného droždí místo čerstvého, pokud to tak máte raději.




Podívejte se na:
Malinový cheesecake
Recept na panini
Recepty při alergii na potraviny