Linecké cukroví - recept

linecké cukroví

Klasickým druhem vánočního cukroví, které se těší velké oblibě v mnoha domácnostech, je určitě linecké cukroví. Lahodné cukroví se slepuje marmeládou a doslova se rozplývá na jazyku. Podívejte se na recept, ať víte, jak ho letos upéct.

Skvělá chuť lineckého je dána nejen použitím pár surovin, pečením a slepením, ale hlavně následným odležením. Jemná a křehká struktura se pak projeví vždy při každém kousnutí. K tomu dodává šmrnc pikantní marmeláda (džem). Ale to asi všichni znáte.

Jeho příprava není vůbec složitá. Nejprve vyrobíme z několika ingrediencí linecké těsto, z něhož vytvarujeme oblíbené tvary, které rychle upečeme. Celé kouzlo tkví v důsledné přípravě a pečení. Nepotřebujete na to nic jiného, jen to, co se píše v receptu.

Ingredience:

400 g hladké mouky
250 g másla nebo Hery
150 g práškového cukru
1 vajíčko + 2 žloutky
vanilkový cukr
nastrouhaná kůra z chemicky neošetřeného citronu
marmeláda (rybízová, malinová, pikantní, linecká směs...)

Postup:
  1. Nejprve si připravíme potřebné ingredience na těsto. Potřebujeme mouku, cukr, měkké máslo, citronovou kůru, žloutky a celé vejce.
  2. Do mísy prosejeme mouku a cukr, přidáme trošku kůry z chemicky neošetřeného citrónu. Pořádně promícháme.
  3. Následně přidáme měkké máslo nakrájené na kousky, vejce a žloutek. Tyto složky by měly mít pokojovou teplotu.
  4. Všechny ingredience důkladně zpracujeme, dokud nám nevznikne hladké těsto.
  5. Poté dokonale zpracované těsto na linecké zabalíme do potravinové fólie a vložíme do lednice, kde bude přes noc odpočívat. Propojí se hezky jeho chutě a získá ideální konzistenci.
  6. Další den těsto vytáhneme z ledničky, necháme ho chvíli odpočinout při pokojové teplotě. Pak ho jdeme dále upravovat.
  7. Na pomoučněném vále linecké těsto rozválíme na tenčí placku a vykrajujeme z něj tvary (např. hvězda, kytička, zvoneček, koláček, kometa) vykrajovačkami. Tvary umístíme na plech, který vyložíme pečicím papírem.
  8. Poté plech vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 °C, kde cukroví pečeme zhruba 8 minut. Záleží vždy na vaší troubě. Některá peče rychleji, některá pomaleji.
  9. Z plechu hotové kousky přemístíme na studený talíř nebo tác.
  10. Jakmile budou linecké kousky studené, tak dva stejné kousky k sobě slepíme marmeládou.
  11. Až budeme mít všechno cukroví k sobě slepené, můžeme ho pocukrovat. To záleží jen na zvycích.
  12. Slepované cukroví uchováváme v chladu. Na rozležení potřebuje tak týden až dva.

Cukroví můžeme slepit nejen marmeládou, ale i třeba oříškovým krémem. Záleží na vás a na vašich preferencích.

Jinak, moc dobře vím, že podle Unie se nesmí používat marmeláda, místo toho se má používat džem. Ale asi všichni moc dobře víme, co tím myslím. A pro mnoho lidí to bude pořád marmeláda.

Linecké cukroví podle receptu pečeme tak necelé dva týdny před Vánocemi. Jeden až dva týdny je dostatečná doba, aby bylo linecké krásně jemné.

Vyzkoušejte tyto recepty