Linecké cukroví - recept
Klasickým druhem vánočního cukroví, které se těší velké oblibě v mnoha domácnostech, je určitě linecké cukroví. Lahodné cukroví se slepuje marmeládou a doslova se rozplývá na jazyku. Podívejte se na recept, ať víte, jak ho letos upéct.
Skvělá chuť lineckého je dána nejen použitím pár surovin, pečením a slepením, ale hlavně následným odležením. Jemná a křehká struktura se pak projeví vždy při každém kousnutí. K tomu dodává šmrnc pikantní marmeláda (džem). Ale to asi všichni znáte.
Jeho příprava není vůbec složitá. Nejprve vyrobíme z několika ingrediencí linecké těsto, z něhož vytvarujeme oblíbené tvary, které rychle upečeme. Celé kouzlo tkví v důsledné přípravě a pečení. Nepotřebujete na to nic jiného, jen to, co se píše v receptu.
Ingredience:400 g hladké mouky
250 g másla nebo Hery
150 g práškového cukru
1 vajíčko + 2 žloutky
vanilkový cukr
nastrouhaná kůra z chemicky neošetřeného citronu
marmeláda (rybízová, malinová, pikantní, linecká směs...)
- Nejprve si připravíme potřebné ingredience na těsto. Potřebujeme mouku, cukr, měkké máslo, citronovou kůru, žloutky a celé vejce.
- Do mísy prosejeme mouku a cukr, přidáme trošku kůry z chemicky neošetřeného citrónu. Pořádně promícháme.
- Následně přidáme měkké máslo nakrájené na kousky, vejce a žloutek. Tyto složky by měly mít pokojovou teplotu.
- Všechny ingredience důkladně zpracujeme, dokud nám nevznikne hladké těsto.
- Poté dokonale zpracované těsto na linecké zabalíme do potravinové fólie a vložíme do lednice, kde bude přes noc odpočívat. Propojí se hezky jeho chutě a získá ideální konzistenci.
- Další den těsto vytáhneme z ledničky, necháme ho chvíli odpočinout při pokojové teplotě. Pak ho jdeme dále upravovat.
- Na pomoučněném vále linecké těsto rozválíme na tenčí placku a vykrajujeme z něj tvary (např. hvězda, kytička, zvoneček, koláček, kometa) vykrajovačkami. Tvary umístíme na plech, který vyložíme pečicím papírem.
- Poté plech vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 °C, kde cukroví pečeme zhruba 8 minut. Záleží vždy na vaší troubě. Některá peče rychleji, některá pomaleji.
- Z plechu hotové kousky přemístíme na studený talíř nebo tác.
- Jakmile budou linecké kousky studené, tak dva stejné kousky k sobě slepíme marmeládou.
- Až budeme mít všechno cukroví k sobě slepené, můžeme ho pocukrovat. To záleží jen na zvycích.
- Slepované cukroví uchováváme v chladu. Na rozležení potřebuje tak týden až dva.
Cukroví můžeme slepit nejen marmeládou, ale i třeba oříškovým krémem. Záleží na vás a na vašich preferencích.
Jinak, moc dobře vím, že podle Unie se nesmí používat marmeláda, místo toho se má používat džem. Ale asi všichni moc dobře víme, co tím myslím. A pro mnoho lidí to bude pořád marmeláda.
Linecké cukroví podle receptu pečeme tak necelé dva týdny před Vánocemi. Jeden až dva týdny je dostatečná doba, aby bylo linecké krásně jemné.