Výborný dýňový kompot
Lahodný dýňový kompot musíte buď milovat, nebo nenávidět. Vsadím se, že většina ho miluje. Je skvělý, rozplývá se na jazyku a jeho příprava je velmi rychlá. V kuchařkách najdete různé recepty, tento je od babičky a podle mě je nejlepší.
Recept se nepřipravuje společně s ananasovou trestí, kompotem nebo rumem, které mu dodávají zcela jinou chuť, ale najdete v něm jen dýni a nálev z cukru, octa a koření.
Ingredience:1 kg dýně
350 g cukru na 1 litr vody
vanilkový lusk nebo vanilkový cukr
10 hřebíčků
2 celé skořice
2 ks badyánu
1 bio citron
voda a ocet
sklenice na zavařování
1. Nejprve očištěnou dýni vydlabeme, odstraníme semínka a tuhou kúru. Dužninu nakrájíme na menší kostičky.
2. Dále si připravíme nálev z vody a octa (10:1), do něhož namočíme nakrájenou dýni nejlépe na noc.
3. Další den slijeme nálev a dýni zalijeme novou vodou, do které přidáme hřebíčky, vanilku, skořici, badyán, nakrájený očištěný citron a cukr. Chvíli na mírném ohni vaříme, ale v žádném případě nesmíme dýňové kostky rozvařit.
4. Až bude dýně uvařená, vyjmeme skořici, hřebíčky, vanilku a badyán.
5. Následně pomocí naběračky dáme horký dýňový kompot do čistých a suchých skleniček, pořádně je zavíčkujeme a pak je buď uložíme do chladna, nebo je můžeme zavařovat. Zavařujeme asi 15 - 20 minut při teplotě 80 °C.
6. V obou případech otočíme sklenice dnem vzhůru a necháme je při pokojové teplotě vystydnout.
Tento tradiční recept je velmi jednoduchý a nejde cítit umělou chutí, jak to u některých, do kterých se přidává ananasové aroma, bývá. Příjemná chuť se bude hodit třeba u dobrého jídla s masem.
Připravte si i další pokrmy s dýní:
Dýňová polévka
Dýňový koláč
Dýňové rizoto