Dýňové rizoto

dýňové rizoto

Máme zase podzim a s ním i velkou úrodu dýní. Přemýšlíte, co s nimi udělat? Můžete připravit výbornou dýňovou polévku, kompot, koláč, risotto,... Díky skvělé chuti dýně bude každý pokrm velmi dobrý, takže se jí vůbec nebojte.

V Česku je obecně příprava pokrmů s dýní velmi podceňována, přitom je to velká škoda. Dýně obsahuje vitamíny, minerální látky a hlavně má výbornou chuť. Můžeme s ní doslova kouzlit a připravit lahodné recepty. Dnes podíváme na dýňové rizoto.

Ingredience:

cca kilo dýně - máslová, hokaido,...
1 cibule
máslo nebo olivový olej
300 g rýže Arborio
250 ml bílého vína
1 l zeleninového vývaru
sůl, pepř
máslo
parmazán

Postup:
  1. Dýni pořádně omyjeme, oloupeme a rozkrojíme na polovinu. Lžíci vydlabeme semínka a dužninu nakrájíme na kostky. Máme-li dýni hokkaido, tak ji loupat nemusíme.
  2. V hluboké pánvi nebo větším hrnci rozehřejeme máslo a přidáme nakrájenou cibuli na kostky. Chvíli ji smažíme a pak přidáme nakrájenou dýni. Neustále dýni mícháme, aby bylo dobře osmažená. Nesmí se připálit.
  3. Asi po deseti minutách přisypeme rýži a přilijeme bílé víno. Pořád mícháme a poté postupně přidáváme vývar.
  4. Občas směs zamícháme a podle potřeby přilijeme ještě vývar. Vaříme asi 25 minut, dokud nebude rýže hotová.
  5. Až bude rýže uvařená, odstavíme hrnec ze sporáku a přimícháme nastrouhaný parmazán a trošku másla.
  6. Rizoto dochutíme čerstvě namletým pepřem a solí.
  7. Následně rizoto podáváme ozdobené hoblinkami parmazánu.

Tento pokrm se skvěle hodí k obědu nebo večeři. Záleží pouze na vás, kdy ho připravíte. Tak jako obvykle rizoto zasytí na dlouhou dobu a hlavně příjemně pošimrá chuťové buňky.

Podívejte se rovněž na dýňový kompot, který se řadí k velice oblíbeným. Dobře poslouží jako sladká tečka po každém obědě.