Výborný dýňový koláč

dýňový koláč

Nevíte, co udělat dobrého teď v sezóně plné dýní? Vyzkoušejte dýňové rizoto, polévku nebo třeba dort. Pokrmy s dýní chutnají opravu velmi dobře, tak si je připravte, ať to můžete také potvrdit.

Ingredience:

Korpus:
250 g hladké mouky
125 g másla
1 žloutek
Náplň:
400 g nakrájené dýně
150 ml vody
80 g cukru
2 lžíce rumu
trošku nastrouhané citronové kůry
trošku mletého zázvoru a skořice
4 žloutky
140 ml šlehačky

nádobí a potřeby
Postup:

1. Nejprve připravíme korpus z lineckého těsta - mouku smícháme s nakrájeným máslem a žloutkem. Těsto pořádně propracujeme, rozválíme a dáme do formy na koláč. Formu vložíme do lednice na 20 minut.
2. Do vyhřáté trouby na 180 °C vložíme formu s těstem a pečeme asi 8 minut.
3. Nakrájenou dýni uvaříme ve vodě do měkka. Podle potřeby můžeme přilít ještě vodu ale opatrně, ať jí není hodně. Necháme vychladnout a rozmixujeme na pyré.
4. Pyré smícháme s cukrem, rumem, nastrouhanou kůrou, mletým zázvorem a skořicí.
5. V druhé misce společně se šlehačkou vyšleháme žloutky a směs přidáme k dýňovému pyré. Pokud by tato směs byla příliš řídká, přimícháme k ní lžičku kukuřičného škrobu.
6. Směs rovnoměrně nalijeme na vychladlý korpus a vložíme do trouby, která je vyhřátá na 180 °C, a pečeme cca 40 minut. Necháme pak dodělat v troubě, dokud nevychladne.
7. Dýňový koláč podáváme se šlehačkou.



❤️ Získejte levně nové kuchařky od Jany Florentýny Zatloukalové (Kuchařka pro dceru)


❤️ Pořiďte si novou knihu od Těhotnýho kuchaře levně