Vepřové maso: Na co se hodí daný kus? Co s ním připravit?
Vepřové maso patří u nás ke stálicím na pultech s masem. Toto maso nachází své místo pravidelně na našich stolech, ale než se tam dostane je jeho cesta dlouhá. Každý kousek masa se hodí na něco jiného, proto dbejte již při nákupu, co přesně kupujete.
Vepřové maso je světle růžové a je tučnější než třeba hovězí nebo kuřecí maso. I když některé části jsou málo tučné, některé jsou prorostlé tukem. Tuk je nositelem chuti, což v případě vepřového opravdu platí.
Žádný kus masa není horší, jen se hodí na něco jiného. Někdo má rád prorostlý bůček a krkovičku, někdo zase libovou panenku nebo kýtu. Vždy to záleží na preferencích a na tom, co chcete připravit.
Se správnou úpravou vepřového vytvoříte vždy výtečný pokrm, který bude všem chutnat. Obecně platí, že při porážce je stáří prasete 6 měsíců a jeho jateční hmotnost je přibližně 100 kg. Následně je prase rozděleno na půlky, které se bourají na menší části. A ty menší části nebo i půlky putují do řeznictví nebo výrobních závodů, kde se dále zpracovávají.
A teď jsme se konečně dostali k tomu, abychom si řekli, na co můžete použít jednotlivý kus. Ne každá část masa se hodí na tu a tu tepelnou úpravu. Nejlepších výsledků vždy dosáhnete, pokud budete dané maso připravovat podle toho, na co se hodí.
Dělení podle jakostních tříd
Podle jakostních tříd můžeme maso rozdělit do tří skupin:
- Kýta, pečeně, panenka
- Plec, krkovice, bok
- Lalok, hlava, kolena, noha
Zjistěte, na co můžete jednotlivý kus použít. Co s čím připravit? Co se hodí na vaření, pečení nebo grilování? Podívejte se na více informací.
Vepřová kýta
Kýta je kus masa bez tuku a kostí, díky čemuž má rozmanité využití. Můžete ji smažit, dusit nebo péct vcelku. Další části kýty jsou květová špička, ořech, váleček, vrchní a spodní šál.
Hodí se na řízky, minutky, závitky, ražniči, špízy, závitky, rolády, nudličky, medailonky, domácí šunku atd.
Pochutnejte si na skvělých vepřových špízech.
Vepřová pečeně
Pečeně, pečínka, karé, hřbet nebo kotleta s kostí nebo bez kosti se opět dá využít na mnoho způsobů. Někdy se této části říká roštěná nebo roštěnka.
Svědčí ji pečení, smažení a grilování.
Hodí se na řízky, minutky, medailonky, pečení vcelku atd.
Vepřová panenka
Vepřová panenská svíčková, panenská pečeně neboli panenka je křehké kvalitní a šťavnaté maso, které je nejcennější vepřové maso.
Hodí se na smažení a pečení, chutné jsou řízky, minutky, medailonky nebo můžete ji upéct vcelku.
Připravte si jednoduchou panenku na zelenině. Je rychlá a velmi chutná.
Vepřová plec
Plec, plecko nebo také ramínko neobsahuje tolik tuku, ale obsahuje svalovinu a trochu vaziva.
Hodí se k pečení, mletí, dušení, zavařování. Chutná je z ní sekaná, vepřové na houbách, na česneku, na kmínu, guláš, roláda, karbanátky, vepřové trhané atd.
Vyzkoušejte recept na segedínský guláš a na vepřový guláš.
Vepřová krkovice
Krkovice nebo častěji krkovička je maso z oblasti krku, které je prorostlé tukem.
Hodí se na smažení, pečení nebo grilování, na pečení vcelku. Kromě řízků z ní připravíte vepřové trhané.
Krkovička vcelku chutná skvěle. Vyzkoušejte recept na pečenou krkovičku.
Vepřový bok
Bok a také bůček je tučné maso, se kterým připravíte velice chutné pokrmy.
Hodí se na pečení, grilování, smažení nebo mletí.
Chutné jsou z něj výpečky, pečený bůček, klobásy, sekaná, karbanátky, rolády, slanina atd.
Žebra
Žebra jsou vhodná na pečení, uzení a grilování.
Vepřový lalok, hlava
Jsou ideální na výrobu zabíjačkových specialit jako jitrnice, jelita, tlačenka, prejt nebo ovar. Neobsahují moc masa, ale hodně tuku, kostí a vaziva.
Vepřová kolena
Koleno nebo kolínko se používá nejen na pečení, grilování a vaření, ale i na výrobu rosolu, aspiku a tlačenky. Pečené koleno je vyhledávané s křenem a hořčicí.
Vepřová noha
Nohy a nožičky jsou specifické větším obsahem kolagenu, proto se používají při výrobě huspeniny, rosolu a aspiku.
Vnitřnosti
Srdce, játra, ledvinky a jazyk se používají nejen k výrobě zabíjačkových výrobků, ale i paštik nebo se dusí.