Sushi recept

sushi

Sushi je tradičním japonským pokrmem, který patří k velice oblíbeným jídlům nejen v Japonsku, ale i v Česku. Jak všichni víme, Japonci patří k velice štíhlým a zdravým národům a to nejen díky konzumaci sushi. Existuje mnoho druhů sushi a tady je recept na jednodušší druh sushi.

Maki sushi

Ingredience:

200 g sushi rýže Nigiri
2 lžíce rýžového octu
špetka soli
uzený nebo syrový losos
avokádo nebo salátová okurka
řasy Nori
křen Wasabi
sójová omáčka Kikkoman
nakládaný zázvor
podložka na sushi

Postup:

Rýži propereme nejméně pětkrát ve studené vodě, dokud nebude čirá (ne zakalená). Poté ji uvaříme buď v rýžovaru (hrnci na rýži), nebo v klasickém hrnci. Rýže se nesolí, nesmí rozvařit a po uvaření v ní nesmí být zbytečná voda. Proto přidáváme vodu přesně podle návodu.
Hotovou rýži necháme chvíli vychladnout, smícháme s dvěma lžícemi octu a se solí. Poté ji necháme vychladnout. Můžeme k tomu použít tradiční vějíř.

Okurek nebo avokádo nakrájíme na tenké proužky (1 cm) a také lososa nakrájíme na dlouhé široké proužky asi dva cm.
Připravíme si podložku na sushi. Na podložku dáme řasu (celou nebo půlku), dává se lesklou stranou dolů. Na ni rozprostřeme rýži (ne až konec), potřeme trošku Wasabi (úzký proužek), na který dáme kousek okurky, avokáda a lososa. Nebo jen okurek, jen avokádo nebo jen lososa.
Vše pomocí podložky srolujeme a pak ostrým a ve vodě namočeným nožem nakrájíme na šest stejných kousků. Koncové kousky můžeme sníst na ochutnání.
Při konzumaci sushi máčíme lehce v sójové omáčce, občas v křenu. K němu přikusujeme kousek nakládaného zázvoru.
Recept na sushi je velmi jednoduchý a sushi je lahodné.