Rýže

rýže

trička

Rýže je obilovina, která se pěstovala již před 6 000 lety v nynějším Thajsku. Následně se její pěstování rozšířilo do okolních zemí. Teď se jedná o nejrozšířenější surovinu, která se pěstuje po celém světě v teplejších oblastech. Rýži se živí 1/3 obyvatelstva celé Země. Existuje nespočet receptů, kde se používá právě rýže.

Rýže je velmi zdravá, protože neobsahuje tuky, cholesterol a navíc je dobře stravitelná. Vzhledem k tomu, že neobsahuje lepek, je vhodná pro bezlepkovou dietu. Neloupaná rýže navíc obsahuje mnohem větší množství vitamínů a aminokyselin než loupaná. Dále snižuje tlak, pomáhá při průjmu i vysoké teplotě a snižuje riziko rakoviny prostaty, prsu a tlustého střeva.

Druhy rýže

Existuje několik druhů rýže, ale používá se jich jen několik. Mezi nejznámější druhy rýže patří:
basmati, jasmínová, arborio a carnaroli (na rizoto, divoká, rudá, patna, nishiki (na sushi)...

Dále se rýže dělí podle velikosti zrn:
dlouhozrnná, krátkozrnná, kulatozrnná.

Kromě toho ji můžeme rozdělit podle typu:
bílá rýže - jedná se o nejčastěji prodávanou rýži, ze které jsou odstraněny obaly a také vitamíny,
rýže natural - neloupaná rýže, která obsahuje nejvíce vitamínů a minerálů, vaří se déle a má jemnou příchuť oříšků,
parboiled (vaporizovaná) rýže - předem připravována složitou technologií tak, aby v ní zůstaly vitamíny. Rýže je sypká a nelepí se.

Jak uvařit rýži

Existuje mnoho způsobů, jak uvařit rýži:
v rýžovaru (hrnec na rýži) - rýži propláchnete, zalijete vodou a zapnete. Tato příprava rýže je oblíbená v asijských zemích.
vařená rýže - rýže se zalije vodou a vaří se do měkka, přebytečná voda se slije.
vaření rýže v mikrovlnce - 1 díl rýže + 2 díly vroucí vody, sůl, máslo a vlnit 8 minut na 750W a 8 minut na 300 W, občas je nutné promíchat. Vitamíny díky mikrovlnám mizí.
příprava rýže v peřinách - rýži vaříte v hrnci klasickým způsobem (1 díl rýže, 1,5 dílu vody) 2 minuty, pak se přikrytý hrnec pokličkou zabalí do ručníků a schová mezi peřiny na 40 minut.
smažená rýže - osmaží se nakrájená cibule na oleji (není nutné), pak osmaží jednotlivá zrnka na oleji, rýže se zalije vodou a vaří
rýže ve varných sáčcích - postupujete podle postupu na krabičce




Podívejte se na:
Malinový cheesecake
Recept na panini
Recepty při alergii na potraviny