Losos

losos

Losos je ryba, která se pomalinku stává velmi oblíbenou i v Česku. Losos žije převážnou část života v moři, do sladkých vod se vydávají dospělí pro mladší generaci, která tam zpočátku žije. Losos je velký většinou okolo 80 cm, může být však i mnohem větší nebo i menší. Dožívá se až třinácti let.

Losos ovšem nežije jen v přírodních podmínkách, ale také ve velkých chovných farmách.
Málokdo ví, že lososi putovali až do českých řek ještě téměř do třicátých let minulého století. Díky nově postaveným přehradám a jezům se stalo Labe pro lososy nevhodné. Tak se zde vyskytuje velmi vzácně - naposledy byl uloven v roce 2003.

trička

Maso lososa je narůžovělé kvůli velkému obsahu tuku. Má ho okolo 20 g na 100 g a obsah bílkovin se pohybuje kolem 20 g. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny Omega 3 a Omega 6, které jsou velmi ceněny pro správný chod mechanismu. Obsahuje spousty vitamínů jako jsou: vitamín D, E, B1, B2, B3, B6 a B12 a minerálů (draslík, vápník, hořčík, fosfor, selen).

Lososa můžeme v obchodech koupit chlazeného, mraženého nebo uzeného. Také jej můžeme připravit na mnoho různých způsobů; pečeného, smaženého, grilovaného, vařeného, můžeme ho použít na sushi, špíz, polévku, pomazánku,... Jeden z oblíbených receptů je losos na másle. Při přípravě nezapomene na citron nebo na limetku a na nejrůznější koření nebo bylinky. Možností je mnoho a velmi záleží, jaký kus lososa si koupíte. Může to být filé, podkova, celá ryba, půl ryby,... Vždy však platí, že chlazená ryba má daleko lepší chuť než ryba mražená.




Podívejte se na:
Malinový cheesecake
Recept na panini
Recepty při alergii na potraviny