Avokádo

avokádo

Avokádo pochází ze Střední Ameriky a má dlouho historii. Staré národy jej používaly jako afrodiziakum. Toto exotické ovoce má mnoho vitamínů a velké využití. Avokádo je menší plod, který má oválný tvar, je zelené (nezrálé) a spíše hnědé je zralé.

Avokádo je díky svému složení velice vhodné pro vegetariány, sportovce, těhotné a nemocné. Obsahuje 20 % nenasycených mastných kyselin, dále karoten, antioxidanty, vitamín E, A a C, vitamíny skupiny B a minerální látky jako jsou železo, fosfor, vápník či draslík. Je vhodné tedy pro zdravou pleť, vlasy, regeneraci, posílení organismu, pro snížení tlaku nebo pro správný metabolismus cukrů a tuků. Je tedy vhodné při hubnutí a také pro správnou činnost mozku. Nebojte se avokáda kvůli vysokému obsahu tuku, protože se jedná jen o tuk prospěšný.

Avokado se konzumuje měkké, proto si vybíráme při kupování vhodný kus bez flíčků a plísně. Pokud je příliš tvrdé, necháme ho dozrát doma při pokojové teplotě (2 - 4 dny), a pokud jej chceme hned zpracovat, musíme koupit měkčí kus, což může být v obchodech problém.

Avokádo recepty

Avokádo má velké použití i v kuchyni. Poté, co z něj vyndáme pecku (rozkrojíme ho napůl, vyndáme pecku a obsah buď vydlabeme).
Nakrájenou dužninu pokapeme šťávou z citronu, protože avokádo má tendenci k rychlému zhnědnutí.

Avokádo můžeme použít v salátech, omáčce, v pomazánce, sushi, v koláči nebo i v polévce, koktejlech nebo jej můžeme zapéct. Fantazii se meze nekladou, protože můžete toto ovoce, které trošku chutná jako oříšky s máslem, použít kdekoliv a kdykoliv.
Také můžeme využít i pecku a zasadit si ji doma v květináči. Po třech měsících začne být stonek dlouhý pár centimetrů a po třech letech se vám nevleze do pokoje.