Žitný kvásek
Podívejte se, jak můžete vytvořit žitný kvásek. Z tohoto kvásku můžete následně upéct chleba, koláčem, závin a další pečivo. Výhoda chlebového kvásku je ta, že neobsahuje droždí, nýbrž jen vodu a žitnou mouku. Kváskový chléb je lépe stravitelný a obsahuje prospěšné bakterie, které vzniknou díky dlouhodobému kvašení.
Hotový kvásek si můžete koupit v některých pekárnách. Také je možné koupit sušený kvásek (Natural Jihlava, Provita, Alnatura) a následně postupovat podle uvedených pokynů. Poslední možností je kvásek si založit.
Jak udělat domácí kvásek
Potřebujeme: celozrnnou žitnou mouku a vodu.
1. den - založení kvásku
Do vyšší a větší nádoby nebo sklenice (např. zavařovací 1 - 2 l) dáme 100 g žitné mouky a trošku vody tak, aby vzniklo takové těsto jako na lívance. Sklenici uzavřeme (např. potr. fólií, sáčkem, alobalem a gumičkou) a umístíme ji do tepla do 30°C.
2. den - krmení kvásku
Další den kvásek promícháme a přidáme 100 g žitné mouky a trošku vody, aby pořád těsto bylo jako na lívance.
V těstě se dají pozorovat malé bublinky a voní kysele.
3. den - přikrmování kvásku
Opakujeme to stejné jako 2. den. Přidáme mouku a vodu. Opět promícháme a necháme kvásek kvasit v teple.
Bublinky jsou zřetelné a kvásek voní kysele. Kvásek se začíná rapidně zvětšovat.
4. den - pečení
4. den je možné s tímto kváskem péct. Kvásek se oproti minulému dnu trošku zmenšil a to je znamení, že je připraven na pečení. Je možné ho opět přikrmit a začít péct za cca 2 hodiny.
Před pečením odeberte malou část kvásku do uzavíratelné nádoby, který vám poslouží k dalšímu pečení, vložte ji do lednice a po 4 dnech je opět nutné kvásek přikrmit.
Pokud kvásek voní zkaženě nebo jako aceton, tak je nutné ho vyhodit.