Domácí chleba

chleba

Chleba konzumuje převážná část českých obyvatel. Nejčastěji se jí kupovaný chleba. Co si ale udělat domácí chleba? Recept je sice jednoduchý, může se ale stát, že se vám napoprvé nepodaří, napodruhé určitě ano.

Ingredience:

Těsto:
300 g hladké mouky
200 g žitné chlebové mouky
2 kávové lžičky soli
2 kávové lžičky mletého kmínu
350 ml vody
1/2 kostky droždí
1 kávová lžička cukru
2 lžíce oleje
1 lžíce octa
celý kmín na posypání

nádobí a potřeby
Postup:

Nejprve si připravíme kvásek z 100 ml teplé vody, do které rozdrobíme droždí, které posypeme cukrem a špetkou mouky. Kvásek necháme vykynout.
Mezitím si smícháme obě mouky, které prosejeme. K nim přidáme sůl a kmín. Vše promícháme.
K mouce přidáme vykynutý kvásek, oleje, ocet a postupně přidáváme vodu. Uhněteme vláčné těsto, které necháme 45 minut kynout.
Z vykynutého těsta uděláme bochník, který necháme kynout ještě půl hodiny. Posypeme ho celým kmínem.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 220°C deset minut, poté stáhneme teplotu na 180°C, při které chleba dopečeme. Hotový chleba poznáme, že při ťukání zní dutě.
Chleba necháme vychladnout.
Tohle byl recept na chleba typu Šumava.



❤️ Získejte levně nové kuchařky od Jany Florentýny Zatloukalové (Kuchařka pro dceru)


❤️ Pořiďte si novou knihu od Těhotnýho kuchaře levně