Brokolicový nákyp: Snadný recept
Připravte si brokolicový nákyp, který chutná výborně a jeho příprava je snadná. Navíc brokolice obsahuje řadu pro tělo prospěšných látek. Vyzkoušejte tento recept.
Následující pokrm je nejen chutný, ale rovněž velmi jednoduchý na přípravu. V sezóně se hodí pro každodenní vaření a brokolicový nákyp si oblíbí malí i velcí. Má zajímavou chuť a hezky vypadá.
Hlavní ingrediencí je pochopitelně brokolice, která je známá svým obsahem cenných látek. Obsahuje velké množství vitamínu C, vápníku, draslíku, hořčíku, fosforu i vitamínů skupiny B.
Při přípravě brokolicového nákypu se nemusíte striktně držet receptu, ale můžete různě experimentovat. Přidat jiný sýr, jinou uzeninu, další zeleninu nebo vyměnit druh mouky. Ve všech případech bude nákyp z brokolice chutnat skvěle.
Ingredience:1 brokolice (cca 500 g)
100 g šunky nebo anglické slaniny (nemusí být)
4 vejce
250 g polohrubé mouky
150 ml mléka
1/2 kypřicího prášku
2 stroužky česneku
sůl, pepř
150 g strouhaného sýru
máslo na vymazání a mouka na vysypání mísy
- Brokolici očistíme, rozebereme na růžičky, košťál nakrájíme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Musíme dávat pozor, ať ji nerozvaříme.
- Po uvaření ji necháme vychladnout a trošku ji rozšťoucháme šťouchadlem.
- Do mísy nasypeme mouku, prášek do pečiva, trošku soli a mletého pepře. Promícháme.
- Poté přidáme k mouce rozšťouchanou brokolici, nakrájenou uzeninu a prolisovaný česnek.
- V další misce vyšleháme vajíčka, která trošku osolíme a opepříme.
- K těstu přidáme vajíčka a mléko. Opět pořádně propracujeme.
- Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Pak tam dáme těsto.
- Těsto posypeme polovinou strouhaného sýra a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C.
- V troubě pečeme zhruba 45 minut. Záleží vždy na troubě a na tom, jak hodně nebo málo peče.
- Po půl hodině nákyp posypeme zbytkem sýra a ještě tak čtvrt hodinku pečeme, až bude povrch krásně zlatý.
- Brokolicový nákyp servírujeme teplý nebo studený. Rozdělíme ho na porce a servírujeme na talíři společně s čerstvou zeleninou, zeleninovým salátem nebo bez něj.
Nákyp s brokolicí je skvělou volbu nejen na zajímavý oběd, ale taktéž k večeři. Oblíbí si ho i děti, které obecně nemají moc rády zeleninu.
Jak upravit brokolici? Uvařit nebo na páře?
Vaření na páře zachovává cenných látek více než vaření ve vodě. Jaký způsob úpravy si vyberete, je na vás a na vašich možnostech. Zelenina vařená v páře obsahuje více zdraví prospěšných látek a má mnohem lepší a plnější chuť.