Zelný závin

zelný závin

Výborný zelný závin se hodí buď na vcelku rychlou večeři, nebo na svačinu. Tento závin vám bude určitě chutnat, pokud máte rádi slané záviny. Můžete si ho připravit z kynutého těsta, nebo můžete použít listové těsto.

Ingredience:

250 g hladké mouky
250 g celozrnné mouky
1/2 kostky droždí
kávová lžička cukru
cca 200 ml vody
1 vejce
2 polévkové lžíce oleje
kávová lžička soli
špetka drceného kmínu
kmín, sůl na posypání
500 g kysaného zelí
150 g anglické slaniny nebo dvě klobásy
menší cibule

nádobí a potřeby
Postup:

1. Smícháme oba dva druhy mouky, přidáme sůl a kmín. Pořádně vše promícháme.
2. V malé misce připravíme kvásek. Droždí rozdrobíme do 100 ml teplé vody a poté přidáme cukr. Dáme v teple vzejít na několik minut.
3. K mouce přidáme vykynutý kvásek, vejce a dvě lžíce oleje. Všechny suroviny promícháme a propracujeme za postupného přidávání zbytku vody v těsto.
4. Těsto v míse přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi 40 minut v teple.
5. Během kynutí připravíme zelí. Zelí bez šťávy smícháme se solí a drceným kmínem, přidáme nadrobno nakrájenou menší cibuli, nakrájenou slaninu, klobásu nebo něco podle chuti. Zelí nemusíme vařit.
6. Těsto vyválíme na dvě placky. Na každou rozprostřeme zelí a zamotáme jako klasický štrúdl.
7. Každý závin opatrně přendáme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme jej vodou nebo rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a hrubozrnnou solí.
8. Poté plech vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C, kde pečeme 25 - 30 minut.
9. Po vychladnutí zelný závin velmi ostrým nožem nakrájíme a sníme.

Vegetariáni si mohou závin připravit s uzeným tofu místo uzeniny.



❤️ Získejte levně nové kuchařky od Jany Florentýny Zatloukalové (Kuchařka pro dceru)


❤️ Pořiďte si novou knihu od Těhotnýho kuchaře levně