Zelný závin
Výborný zelný závin se hodí buď na vcelku rychlou večeři, nebo na svačinu. Tento závin vám bude určitě chutnat, pokud máte rádi slané záviny. Můžete si ho připravit z kynutého těsta, nebo můžete použít listové těsto.
Ingredience:250 g hladké mouky
250 g celozrnné mouky
1/2 kostky droždí
kávová lžička cukru
cca 200 ml vody
1 vejce
2 polévkové lžíce oleje
kávová lžička soli
špetka drceného kmínu
kmín, sůl na posypání
500 g kysaného zelí
150 g anglické slaniny nebo dvě klobásy
menší cibule
1. Smícháme oba dva druhy mouky, přidáme sůl a kmín. Pořádně vše promícháme.
2. V malé misce připravíme kvásek. Droždí rozdrobíme do 100 ml teplé vody a poté přidáme cukr. Dáme v teple vzejít na několik minut.
3. K mouce přidáme vykynutý kvásek, vejce a dvě lžíce oleje. Všechny suroviny promícháme a propracujeme za postupného přidávání zbytku vody v těsto.
4. Těsto v míse přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi 40 minut v teple.
5. Během kynutí připravíme zelí. Zelí bez šťávy smícháme se solí a drceným kmínem, přidáme nadrobno nakrájenou menší cibuli, nakrájenou slaninu, klobásu nebo něco podle chuti. Zelí nemusíme vařit.
6. Těsto vyválíme na dvě placky. Na každou rozprostřeme zelí a zamotáme jako klasický štrúdl.
7. Každý závin opatrně přendáme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme jej vodou nebo rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a hrubozrnnou solí.
8. Poté plech vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C, kde pečeme 25 - 30 minut.
9. Po vychladnutí zelný závin velmi ostrým nožem nakrájíme a sníme.
Vegetariáni si mohou závin připravit s uzeným tofu místo uzeniny.