Zelný závin

zelný závin

Výborný zelný závin se hodí buď na vcelku rychlou večeři, nebo na svačinu. Tento závin vám bude určitě chutnat. Můžete si ho připravit z kynutého těsta, nebo můžete použít listové těsto.

Ingredience:

250 g hladké mouky
250 g celozrnné mouky
1/2 kostky droždí
lžička cukru
cca 200 ml vody
1 vejce
2 lžíce oleje
kávová lžička soli
špetka drceného kmínu
kmín, sůl na posypání
500 g kysaného zelí
150 g anglické slaniny nebo dvě klobásy
menší cibule

trička
Postup:

Smícháme oba dva druhy mouky, přidáme sůl a kmín. Promícháme.
V malé misce připravíme kvásek. Droždí rozdrobíme do 100 ml teplé vody a poté přidáme cukr. Dáme vykynout na několik minut.
K mouce přidáme vykynutý kvásek, vejce a dvě lžíce oleje. Všechny suroviny promícháme a propracujeme za postupného přidávání zbytku vody v těsto.
Těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout na 40 minut v teple.
Během kynutí připravíme zelí. Zelí bez šťávy smícháme se solí a drceným kmínem, přidáme nadrobno nakrájenou menší cibuli, nakrájenou slaninu, klobásu nebo něco podle chuti. Zelí nemusíme vařit.
Těsto vyválíme na dvě placky. Na každou rozprostřeme zelí a zamotáme jako klasický štrúdl.
Závin opatrně přendáme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme je vodou, posypeme kmínem a hrubozrnnou solí.
Poté plech vložíme do trouby vyhřáté na 180°C, kde pečeme 25 - 30 minut.
Po vychladnutí zelný závin velmi ostrým nožem nakrájíme a sníme.

Vegetariáni si mohou závin připravit s uzeným tofu místo uzeniny.




Podívejte se na:
Malinový cheesecake
Recept na panini
Recepty při alergii na potraviny