Kysané zelí ve sklenici

kysané zelí

Připravte si domácí kysané zelí, které bude mnohem lepší než to z obchodu. Můžete jej připravovat s mrkví nebo s křenem. Záleží jen na vás.

Ingredience:

5 kg bílého zelí
100 g soli
10 g kmínu
5 g koprových semínek
sklenice s víčkem omnia

nádobí a potřeby
Postup:

Zelí nejprve očistíme a pak omyjeme.
Nakrájíme ho na čtvrtky a vykrojíme košťály. Následně zelí nakrouháme.
Pak ho pořádně promícháme se solí, křenem a semínky.
Zelí promačkáme a necháme asi dvě až tři hodiny odpočinout.
Poté zelí dáme do sklenice, pořádně ho tam namačkáme, necháme nahoře trošku místa a uzavřeme.
Můžeme proložit mrkví, křenem, česnekem,...
Sklenice dáme do teplejší místnosti na asi dva týdny.
Během toho víčka se trošku nafouknou, ale časem se zase vrátí zpět.

Kromě kysaného zelí ve sklenici můžete připravit i domácí kysané zelí klasickým způsobem šlapáním nebo pěchováním dřevěnou palicí.

Podívejte se na recept na kvašáky.



❤️ Získejte levně nové kuchařky od Jany Florentýny Zatloukalové (Kuchařka pro dceru)


❤️ Pořiďte si novou knihu od Těhotnýho kuchaře levně