Velikonoční mazanec z domácí pekárny

mazanec

Upečte si lahodný mazanec. Tady je recept na mazanec, který můžete udělat jak v domácí pekárně, tak i bez ní. Velikonoce se blíží s nimi i tento dobrý pokrm.

Ingredience:

250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
50 g cukru
1 vanilkový cukr
250 ml mléka
125 g másla (rozpuštěné)
1 žloutek
1/2 kostky droždí nebo 2 lžičky sušeného
1 bio citron nebo sušená kůra z citronu
špetka soli
mandle, rozinky
žloutek, lžíce rumu
mandlové plátky

Postup:
  1. Ingredience vložíme do domácí pekárny podle toho, jak jsme zvyklí.
  2. Zapneme program těsto. Pak po signálu přidáme rozinky a mandle.
  3. Pokud těsto budeme zpracovávat ručně, postupujeme takto:
  4. Smícháme prosáté mouky s cukrem, žloutkem, máslem, mlékem, solí, nastrouhanou kůrou z citronu a vykynutým kváskem (pár lžic teplého mléka smícháme s rozdrobeným droždím a lžičkou cukru a necháme vykynout).
  5. Přidáme ještě rozinky a nasekané mandle. Těsto pořádně propracujeme a necháme v teple kynout.
  6. Z vykynutého těsta vytvarujeme jeden velký bochánek (mazanec) nebo dva menší bochánky.
  7. Bochánky položíme na plech, který je vyložený pečicím papírem. Necháme ještě kynout 45 minut (můžeme je zakrýt utěrkou, ať povrch díla neoschne).
  8. Bochánky pomašlujeme rozšlehaným vejcem, ke kterému přidáme lžíci rum a bohatě posypeme plátky mandlí.
  9. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C deset minut. Poté ztlumíme teplotu na 150 °C a pečeme ještě zhruba 40 minut.
  10. Toto platí při pečení dvou mazanců. V případě jednoho velkého mazance pečeme necelé dvě hodiny. Zkoušíme špejlí, zda je hotový.

Upečte si na oblíbené svátky jara rovněž beránka, jidáše nebo velikonoční perníčky.