Velikonoční mazanec z domácí pekárny
Upečte si lahodný mazanec. Tady je recept na mazanec, který můžete udělat jak v domácí pekárně, tak i bez ní. Velikonoce se blíží s nimi i tento dobrý pokrm.
Ingredience:250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
50 g cukru
1 vanilkový cukr
250 ml mléka
125 g másla (rozpuštěné)
1 žloutek
1/2 kostky droždí nebo 2 lžičky sušeného
1 bio citron nebo sušená kůra z citronu
špetka soli
mandle, rozinky
žloutek, lžíce rumu
mandlové plátky
Postup:
- Ingredience vložíme do domácí pekárny podle toho, jak jsme zvyklí.
- Zapneme program těsto. Pak po signálu přidáme rozinky a mandle.
- Pokud těsto budeme zpracovávat ručně, postupujeme takto:
- Smícháme prosáté mouky s cukrem, žloutkem, máslem, mlékem, solí, nastrouhanou kůrou z citronu a vykynutým kváskem (pár lžic teplého mléka smícháme s rozdrobeným droždím a lžičkou cukru a necháme vykynout).
- Přidáme ještě rozinky a nasekané mandle. Těsto pořádně propracujeme a necháme v teple kynout.
- Z vykynutého těsta vytvarujeme jeden velký bochánek (mazanec) nebo dva menší bochánky.
- Bochánky položíme na plech, který je vyložený pečicím papírem. Necháme ještě kynout 45 minut (můžeme je zakrýt utěrkou, ať povrch díla neoschne).
- Bochánky pomašlujeme rozšlehaným vejcem, ke kterému přidáme lžíci rum a bohatě posypeme plátky mandlí.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C deset minut. Poté ztlumíme teplotu na 150 °C a pečeme ještě zhruba 40 minut.
- Toto platí při pečení dvou mazanců. V případě jednoho velkého mazance pečeme necelé dvě hodiny. Zkoušíme špejlí, zda je hotový.
Upečte si na oblíbené svátky jara rovněž beránka, jidáše nebo velikonoční perníčky.