Jahodový koláč

jahodový koláč

Už tady máme zase téměř léto a s ním i velkou úrodu jahod. Jahody jsou extrémně dobré a zdravé ovoce. Nejlepší je ho jíst čerstvé a syrové, někdy si můžeme z něj i něco udělat. Receptů s jahodami je velmi mnoho, takže si stačí jen vybrat a ten udělat. Z jahod se často dělá jahodový koláč. Nejlépe nějaký lahodný, ale to jsou všechny.

Recept na jahodový koláč

Ingredience:

Těsto:
400 g polohrubé mouky
250 ml mléka
80 g másla
1/2 kostky droždí
40 g cukru
1 vejce
špetka soli
Žmolenka:
150 g cukru krupice
100 g hrubé mouky
70 g másla
jahody
máslo, mouka na plech

trička
Postup:

Z poloviny teplého mléka, cukru a droždí si připravíme kvásek.
Máslo rozpustíme a přidáme ho do mísy, kde si už dáme mouku a špetku soli. Dale do mísy dáme vykynutý kvásek a vajíčko. Uhněteme těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Těsto by mělo kynout hodinu.
Mezitím si připravíme žmolenku. Cukr promícháme s moukou a na kousky nakrájené změklé máslo. Prsty pořádně propracujeme.
Jahody přebereme, umyjeme a osušíme.
Formu na koláč nebo plech vymažeme máslem a vysypeme. Vykynuté těsto rozetřeme na plech, posypeme rovnoměrně jahodami a žmolenkou.
Pečeme při teplotě 180°C asi půl hodiny.
Jahodový koláč necháme vystydnout, trošku ho pocukrujeme a můžeme ho podávat.




Podívejte se na:
Malinový cheesecake
Recept na panini
Recepty při alergii na potraviny