Dýňová polévka: Nejlepší recept
Dýňová polévka patří léta k zajímavým polévkám, které nejen děti milují. Vypadá zajímavě a chuť polévky je ještě lepší. S její přípravou a následným servírováním si můžete doslova hrát.
Co říkáte na výbornou dýňovou polévku podle jednoduchého a osvědčeného receptu? Polévku můžete připravit jak z dýně Hokaido (Hokkaido), tak i z klasické dýně. Vždy bude chutnat úžasně.
Ingredience:1 dýně (i Hokkaido) - cca 800 g dužniny
1 litr libovolného nemastného vývaru nebo vody
2 stroužky česneku
malý kousek zázvoru (cca 2 - 3 cm)
pepř, sůl
smetana na vaření
- Dýni pořádně omyjeme, oloupeme a pomocí lžíce odstraníme semínka. Dýně Hokaido se nemusí loupat, stačí ji pouze důkladně omýt a nakrájet (samozřejmě, že se semínka odstraňují).
- Dýni nakrájíme na kousky a zalijeme vývarem. Vaříme, dokud dýně opravdu nezměkne. To ale nebude trvat dlouho, protože změkne poměrně rychle.
- Poté přidáme prolisovaný česnek a šťávu z prolisovaného zázvoru.
- Nakonec polévku dochutíme pepřem a solí. Moc to ale s ochucením nepřeháníme, ať nám zůstane zachována chuť dýně.
- Pak ji pořádně rozmixujeme tyčovým mixérem, aby byla krásně jemná a vláčná. Opět ji můžeme podle chuti s mírou dochutit.
- Dýňovou polévku servírujeme a hezky ozdobíme smetanou.
K polévce můžeme přidat i krutony z pečiva, ať nás řádně zasytí. Ale to ovšem není nutné a záleží na každém, zda si je k polévce přidá.
Jak připravíme krutony?
Pár krajíců kmínového nebo toastového chleba nakrájíme na kostky. Posléze je zprudka opražíme na pánvi nebo pár minut pečeme v troubě vyhřáté na střední teplotu. Krutonky by měly být křupavé, ale nesmí být připálené.