Jak koupit a vařit chřest?

chřest recepty

Chřest umyjeme, oloupeme škrabkou na chřest, nožem nebo škrabkou na brambory. Postupujeme asi 1 cm pod hlavičkou (u bílého chřestu) směrem dolů a kousek spodní části odřežeme. Zelený chřest loupeme jen ve spodní části. Chřest opět umyjeme a svážeme k sobě nití.
Chřest vložíme do vroucí osolené a oslazené vody (1 kávová lžička soli a cukru na 1 litr vody), dále přidáme plátek citronu a kousek másla. Můžete přidat i bobkový list nebo česnek. Vaříme 8 - 12 minut podle tloušťky bílého chřestu a zelený vaříme cca 5 minut. Poté chřest vyndáme a necháme ho zchladnout, neoplachujeme ho studenou vodou. Vodu můžeme použít na polévku. Chřest použijeme na vybraný recept.

Nákup chřestu

Existují tři druhy chřestu - bílý, zelený a fialový. K tomu jsou i jejich kombinace.
Při nákupu chřestu musíte být velmi opatrní, protože pořídit kvalitní chřest dá někdy velmi zabrat.
Chřest by měl být čerstvý, nejlépe by měl být sklízen v den nákupu. Pokud se pokusíte výhonek ohnout, ihned praskne, pokud ne, nekupujte ho. Dále pokud zatlačíte nehtem na řeznou plochu, vytéká tekutina z řezu. Špičky jsou u bílého chřestu zavřeny.
Chřest nesmí být flekatý, zvadlý, plesnivý a stonky nesmí být oschlé.
Doma chřest uchováváme v lednici maximálně tři dny zabalený ve vlhké utěrce.

trička

Čerstvý chřest si můžete koupit na farmě u Hostína, kde vám ho dají zrovna sklizený nebo ve Veľkých Levárech. Také se prodává v obchodech, kde může být i dost starý nebo plesnivý, nebo na trzích.

Zmrazení chřestu

Pokud chcete chřest zmrazit, postupujte následujícím způsobem.
Oloupejte ho, krátce ho spařte vroucí vodou a pak jej zchlaďte ledovou vodou. Uložte ho do mísy nebo sáčku a vložte do mrazničky.

Máte rádi chřest? Určitě nezapomeňte na slavnosti chřestu 2012.

Zajímavé recepty s chřestem naleznete zde.




Podívejte se na:
Malinový cheesecake
Recept na panini
Recepty při alergii na potraviny