Těsto na pizzu
Pizza je v našich končinách velmi oblíbená doma i kupovaná. Důležité je mít také dobré těsto na pizzu, které si jednoduše připravíte. Recept je jednoduchý a výsledek stojí zato.
Ingredience:350 g hladké mouky (nebo mouky na pizzu)
2 lžíce olivového oleje
220 ml vlažné vody
kávová lžička soli
1/2 kostky droždí
kávová lžička cukru
Postup:
- Do vlažné vody rozdrobíme droždí, přisypeme cukr a necháme vzejít.
- Mouku prosejeme do mísy a smícháme se solí.
- Přidáme olivový olej, vykynutý kvásek a postupně zbytek vody.
- Těsto velmi dobře zpracujeme. V případě potřeby přidáme více mouky nebo vody. Můžeme použít elektrický hnětač nebo těsto připravit v domácí pekárně.
- Těsto přikryté utěrkou necháme v teple hodinu kynout nebo ho dáme na 12 hodin do lednice. Po kynutí v lednici ho necháme chvilku ještě při pokojové teplotě před dalším zpracováním odpočinout.
- Těsto rozdělíme na 2 - 4 části. Tence je vyválíme a dáme do vymazaných forem nebo plech vyložený papírem na pečení.
- Dále ho potřeme omáčkou a posypeme vybranými surovinami (sýr, šunka, žampiony, olivy, ančovičky, kořením...) podle našeho výběru.
- Pečeme ve vyhřáté troubě na 250 °C pár minut, dokud nebude mít pizza zlaté okraje.
Připravte si rovněž žampionovou, chřestovou, sýrovou nebo mini pizzu.