Marcipánová vánoční štola
Na Vánoce nemusíte péct pouze vánočku, oblíbená je rovněž vánoční štola, která sladší a na přípravu jednodušší. Pokud se na ni chystáte, připravte si ji podle uvedeného receptu. Je vyzkoušený a velice snadný.
Existuje plno variant na štolu, jedná je lepší než druhá. Může být tvarohová, kynutá, nekynutá, vánoční, rumová, drážďanská nebo marcipánová. Stačí si jen vybrat, kterou upečete. My se podíváme na recept na marcipánovou štolu.
Máte-li raději domácí marcipán, připravte si ho předem (recept najdete níže), ať jej nemusíte připravovat na poslední chvíli. Pokud se nechcete pustit do jeho výroby, použijte kupovaný.
Ingredience:Těsto:
500 g hladké mouky
125 g cukru
1 vanilkový cukr
1 kypřicí prášek
špetka soli
250 g tvarohu polotučného nebo tučného
2 vajíčka
150 g změklého másla
100 g rozinek
50 ml rumu Tuzemák
100 g kandovaného ovoce
100 g mandlí
Marcipán:
200 g marcipánu připraveného doma nebo kupovaného (koupíte zde)
Na sněhový povrch:
100 g másla
moučkový cukr
1. Rozinky namočíme do rumu den předem nebo alespoň na pár hodin předem.
2. Do větší mísy prosejeme mouku a cukr, přidáme vanilkový cukr, kypřicí prášek, sůl a promícháme. Dále přidáme tvaroh, vejce, změklé máslo a propracujeme.
3. Potom přilijeme rozinky i s rumem, přisypeme nakrájené kandované ovoce a nasekané mandle. Těsto dokonale zpracujeme.
4. Nachystáme si marcipán připravený předem doma nebo kupovaný.
5. Pokud budeme péct dvě štoly, rozdělíme těsto na dvě části. Pokud budeme péct jednu velkou vánoční štolu, těsto nerozdělujeme.
6. Na pomoučněném vále vyválíme těsto na silnou polodlouhou placku, téměř doprostřed vložíme marcipán vyválený do válečku a zbytek těsta přeložíme. Spodní část by měla být o něco delší než horní část. V místech, kde je schovaný marcipán, jemně přimáčkneme těsto.
7. S případnou druhou štolou pokračujeme stejně.
8. Opatrně přeneseme těsto na plech vyložený papírem na pečení a potřeme ho roztopeným máslem.
9. Plech vložíme do trouby, kterou předem vyhřejeme na 180 °C, a tam štolu pečeme zhruba 45 minut. Zda je hotová, zkoušíme špejlí.
10. Po půl hodině pečení opět štolu potřeme roztopeným máslem.
11. Jakmile bude štola hotová, potřeme ji zase roztopeným máslem a posypeme cukrem, ať na ní vytvoříme sníh.
12. I když je vánoční štola dobrá hned první den, můžete ji prý nechat uležet až na tři týdny, měla by být na chladnějším místě a zabalená v alobalu.
Recept na domácí marcipán
Ingredience:120 g mandlí
120 g moučkového cukru
lžička medu nebo polovina bílku
1. Mandle spaříme horkou vodou, potom je oloupeme a necháme důkladně proschnout. Klidně i přes noc.
2. Poté je nastrouháme nebo rozmixujeme na jemný prášek.
3. Pak je smícháme s prosetým cukrem, přidáme nejprve trošku medu a zpracujeme v pevnou hmotu.
4. Pokud by hmota nedržela pohromadě, přidáme trošičku medu, kdyby ale byla moc lepivá, bylo by dobré přidat ještě mleté mandle.
5. Následně zabalíme marcipán do fólie nebo sáčku a vložíme do lednice.
Nechcete zbytečně ztrácet čas s jeho výrobou? Jednoduše si ho kupte. Levně ho prodávají v tomto e-shopu.