Recept na výbornou vánočku
Vánoce se blíží a vy si je pravděpodobně chcete dokonale užít. K tomu kromě receptů na cukroví, potřebujete i recepty na tradiční pokrmy. Dnes se můžete podívat na recept na vánočku. Jedná se o velmi jednoduchý recept, díky kterému se vám vánočka zajisté podaří.
Ingredience:500 g hladké mouky
130 g cukru krupice
1 bio citron
trošku soli
120 g másla
150 ml mléka
35 g čerstvého droždí
1 větší vejce + 1 žloutek
rozinky, mandle
trošku rumu
vejce na potření
1. Nejprve do mísy nasypeme všechny sypké přísady - mouku, cukr, sůl a nastrouhanou kůru z citronu.
2. Z teplého mléka, rozdrobeného droždí a špetku cukru připravíme kvásek, který necháme vykynout.
3. Do mísy dále dáme vykynutý kvásek, zbytek mléka, roztopené máslo, vejce a žloutek.
4. Těsto pořádně prohněteme, posypeme moukou a dáme kynout do tepla na hodinu. Mísu nezapomeneme přikrýt utěrkou.
5. Během kynutí namočíme rozinky do rumu a mandle spaříme a oloupeme.
6. Do těsta zapracujeme rozinky (ale bez rumu) a můžeme přidat i nasekané mandle. Těsto opět propracujeme a dáme kynout na půl hodiny do tepla.
7. Těsto rozdělíme na několik částí podle toho, z kolika pramenů chceme uplést vánočku - ze šesti, sedmi, osmi, devíti pramenů....
8. Například z osmi - ze tří pramenů upleteme klasický cop a to dvakrát a poslední dva prameny jednoduše zapleteme.
9. Na plech, který je vyložený pečícím papírem, umístíme nejprve nejširší část ze 3, na něj další ze tří a pak ze dvou. Jednotlivé části potřeme rozšlehaným vejcem, aby na sobě dobře držely.
10. Vánočku celou potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi, zafixujeme špejlemi, dáme ještě kynout na 20 minut a vložíme do rozehřáté trouby na 180°C. Pečeme necelou hodinu. Podle potřeby můžeme dát na vršek ke konci pečení vánočky alobal, ať se dobře propeče prostředek a nespálí se vršek.
Vánočku nemusíme plést, ale můžeme ji umístit do formy na vánočku. Těsto můžeme také připravit obvyklým způsobem v domácí pekárně a poté pokračovat klasickým způsobem v pletení.
Podívejte se na podobný recept na webu vanoce-silvestr.cz, který je také vyzkoušený a velmi chutný.