Pampeliškový med

pampeliškový med

Pampeliškový med slouží nejen jako lék, ale i jako výborné sladidlo, které vydrží až do zimy. Med si můžete vyrobit na jaře, kdy je všude plno pampelišek. Recept je velmi snadný. Poslední dobou mnoho domácností připravuje tento med a to nejen kvůli dostupnosti smetánky lékařské, ale i kvůli chuti.

Ingredience:

400 květů pampelišek
2 citrony (nejlépe bio)
1 pomeranč (nejlépe bio)
2 kg cukru nebo krupice

trička
Postup:

Květy pampelišek nejdříve propláchneme studenou vodou.
Poté pampelišky zalijeme 2 litry vodou.
Dále přidáme nakrájený pomeranč a citrony na šestinky nebo na kolečka. Ovoce předtím pořádně umyjeme nebo nejlépe použijeme bio verzi, protože se tam dává i s kůrou.
Vše dáme vařit a vaříme 20 minut.
Dále necháme celých 24 hodin louhovat.
Na druhý den pampeliškový vývar přecedíme.
Přidáme cukr a vaříme za stálého míchání max. dvě hodiny.
Med nalijeme do čistých a suchých sklenic, které zavíčkujeme a obrátíme.
Pampeliškový med vám bude zaručeně chutnat.




Podívejte se na:
Malinový cheesecake
Recept na panini
Recepty při alergii na potraviny