Rychlá hrášková polévka z mraženého hrášku
Připravte si polévku z hrášku, která vás ohromí nejen jednoduchostí, ale hlavně skvělou chutí. Potřebujete na ní pár ingrediencí a pak si ji můžete vychutnat.
Hrášková polévka je na rozdíl od hrachové polévky velice rychlá. Ta se připravuje ze sušeného hrachu, která se vaří docela dlouho. U této je to naopak. Polévka je velmi rychlá a oblíbená mezi malými i velkými strávníky.
Tuto polévku nebo také hráškový krém můžete připravit jak z mraženého hrášku, tak z čerstvého hrášku. V prvním případě případě připravíte polévku po celý rok, v tom druhém pouze v sezóně. Vždy ale bude výborná.
Ingredience:400 g hrášku mraženého nebo čerstvého
1 cibule
olej
cca 1 l vody nebo vývaru
sůl, pepř
smetana
česnek
krutony
Na ozdobu: smetana
- Nejprve nakrájíme cibuli nadrobno a poté ji osmažíme na rozpáleném oleji.
- Poté přisypeme hrášek (mražený necháme čtvrt hodinky povolit při pokojové teplotě) a společně s cibuli restujeme tři minuty. Z hrášku odebereme 3 lžíce.
- Pak přilijeme vývar nebo vodu. Tekutiny přilijeme jen tolik, aby zakryla hrášek a něco navíc (to je tak 5 centimetrů).
- Chvíli vaříme, ale maximálně deset minut, ať nepřijdeme o krásnou zelenou barvu.
- Polévku rozmixujeme tyčový mixérem na jemný krém.
- Přimícháme trošku smetany na vaření, dochutíme solí a pepřem. Můžeme přidat i prolisovaný česnek.
- Každou porci ozdobíme smetanou, pár kuličkami hrášku a nakonec servírujeme s krutony.
Jak připravit krutony?
Krutony můžete koupit v obchodě už připravené, ale mnohem lepší je připravit je doma. Není na tom nic těžkého.
Nakrájíme klasický chleba nebo toastový chleba na kostičky a ty opražíme na pánvi nebo je vložíme na pečicí papír a pečeme v předem vyhřáté troubě několik minut.
Krutonky pak najdou své využití právě v krémové polévce (brokolicová se smetanou, špenátová) nebo třeba v česnečce.
Vývar nebo voda?
Pokud máte doma vývar, použijte vývar. Může být hovězí nebo kuřecí. Pokud ho nemáte, tak použijte vodu. Tu podle potřeby osolte a opepřete, můžete do ní přidat i bobkový list nebo nové koření. Až bude polévka hotová, tak list i nové koření vylovte.
Někteří přidávají do vody i masox nebo jiný bujón, takže záleží na vás, jestli si tam přidáte nějakou kostku, nebo raději vodu jen příjemně osolíte a opepříte, aby vynikla chuť hrášku.