Hovězí guláš pečený v troubě

guláš v troubě recept

Hovězí guláš patří k nejoblíbenějším jídlům, která pravidelně připravujeme. Ne každému se chce stát u sporáku a míchat ho. Můžete na to jít jinak. V troubě to jde bez míchání. Je to snadné a bez práce. Jak ho připravit?

Guláš upečený v troubě je naprosto bez starostí. Během pečení se o něj nestaráte a necháte ho péct pár hodin, než bude perfektně měkký.

Někteří základ s cibulí a masem předem smaží, a až poté ho dají péct. My se ale podíváme na recept na hovězí guláš, u nějž předem nebudete smažit ani cibuli ani maso. Opravdu maso nepotřebuje předem zatáhnout, chutná i bez zatáhnutí výborně.

Ingredience:

500 g hovězí klížky nebo krku
4 větší cibule
3 stroužky česneku
1 kávová lžička mleté papriky
1/2 kávové lžičky ostré nebo uzené papriky
chilli paprička
1/2 kávové lžičky drceného kmínu
trošku mletého pepře
pár kuliček celého pepře
cca 2 kávové lžičky soli
lžíce oleje

Postup:
  1. Nejprve oloupejte cibuli, nakrájejte ji na drobné kostičky a ty odložte do misky.
  2. Také oloupejte česnek a ten buď nakrájejte nadrobno, nebo prolisujte přes lis na česnek. Česnek přidejte k cibuli.
  3. Papriku promíchejte se lžící oleje nebo vody, přidejte k ní kmín, pepř a sůl. Vznikne z toho taková hladká kořeněná směs.
  4. Maso opláchněte a nakrájejte na větší kousky, jak jste v případě guláše zvyklí. Čím jsou kousky větší, tím lépe chutnají.
  5. Do pekáče položte nakrájené maso, přidejte směs koření, cibuli s česnekem a vše zalijte studenou vodou. Vody by nemělo být zbytečně hodně. Maso s cibulí musí být ponořené, aby se vše správně propeklo.
  6. Pro ještě pikantnější chuť přidejte do pekáče feferonku nebo chilli papričku.
  7. Při lití vody můžete všechny ingredience lehce promísit, ale není to nutné. Promísí se samy během pečení.
  8. Pekáč zakryjte víkem, pokud nemáte víko, tak jej zakryjte alobalem a důkladně upevněte.
  9. Vložte ho do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 2,5 - 3 hodiny. Tato doba pro pečení je dostatečně dlouhá a měla by stačit. Tímto postupem bude maso velice měkké a chutné.
  10. Poté vyzkoušejte, zda je maso měkké, pokud bude, guláš je hotový. Pokud nebude měkké, nechejte ho ještě chvíli péct.
  11. Následně hovězí guláš podávejte s knedlíkem nebo chlebem. Ozdobte ho cibulí nakrájenou na kolečka.

Během pečení guláš nemíchejte, neotvírejte troubu a nestarejte se o něj. Sám se bude hezky péct a nepotřebuje žádnou další péči. Není potřeba ho míchat nebo jinak kontrolovat.

Připravte rovněž vepřový nebo segedínský guláš.

Pečený guláš nemusíte ani zahustit, protože o zahuštění se postará cibule. Cibule má být tolik, kolik budete mít masa. Nepočítá se to na hmotnost, ale na objem.

Tento guláš je bez mouky, je tedy bezlepkový a vhodný i pro celiaky.

Pomalu pečený guláš

Pokud preferujete raději pokrmy pomalu pečené, připravte guláš stejným způsobem. Pečte při nižší teplotě (zhruba 120 °C) asi 7 hodin nebo při ještě nižší teplotě (80 °C) přes noc a něco navíc - zhruba 12 hodin.
Maso bude neskonale jemné a bude se rozpadat úplně na jazyku.

Tyto recepty pomohou uvařit hovězí guláš bez starostí a uvedený čas můžete využít k něčemu jinému.