Hovězí guláš pečený v troubě
Hovězí guláš patří k nejoblíbenějším jídlům, která pravidelně připravujeme. Ne každému se chce stát u sporáku a míchat ho. Můžete na to jít jinak. V troubě to jde bez míchání. Je to snadné a bez práce. Jak ho připravit?
Guláš upečený v troubě je naprosto bez starostí. Během pečení se o něj nestaráte a necháte ho péct pár hodin, než bude perfektně měkký.
Někteří základ s cibulí a masem předem smaží, a až poté ho dají péct. My se ale podíváme na recept na hovězí guláš, u nějž předem nebudete smažit ani cibuli ani maso. Opravdu maso nepotřebuje předem zatáhnout, chutná i bez zatáhnutí výborně.
Ingredience:500 g hovězí klížky nebo krku
4 větší cibule
3 stroužky česneku
1 kávová lžička mleté papriky
1/2 kávové lžičky ostré nebo uzené papriky
chilli paprička
1/2 kávové lžičky drceného kmínu
trošku mletého pepře
pár kuliček celého pepře
cca 2 kávové lžičky soli
lžíce oleje
- Nejprve oloupejte cibuli, nakrájejte ji na drobné kostičky a ty odložte do misky.
- Také oloupejte česnek a ten buď nakrájejte nadrobno, nebo prolisujte přes lis na česnek. Česnek přidejte k cibuli.
- Papriku promíchejte se lžící oleje nebo vody, přidejte k ní kmín, pepř a sůl. Vznikne z toho taková hladká kořeněná směs.
- Maso opláchněte a nakrájejte na větší kousky, jak jste v případě guláše zvyklí. Čím jsou kousky větší, tím lépe chutnají.
- Do pekáče položte nakrájené maso, přidejte směs koření, cibuli s česnekem a vše zalijte studenou vodou. Vody by nemělo být zbytečně hodně. Maso s cibulí musí být ponořené, aby se vše správně propeklo.
- Pro ještě pikantnější chuť přidejte do pekáče feferonku nebo chilli papričku.
- Při lití vody můžete všechny ingredience lehce promísit, ale není to nutné. Promísí se samy během pečení.
- Pekáč zakryjte víkem, pokud nemáte víko, tak jej zakryjte alobalem a důkladně upevněte.
- Vložte ho do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 2,5 - 3 hodiny. Tato doba pro pečení je dostatečně dlouhá a měla by stačit. Tímto postupem bude maso velice měkké a chutné.
- Poté vyzkoušejte, zda je maso měkké, pokud bude, guláš je hotový. Pokud nebude měkké, nechejte ho ještě chvíli péct.
- Následně hovězí guláš podávejte s knedlíkem nebo chlebem. Ozdobte ho cibulí nakrájenou na kolečka.
Během pečení guláš nemíchejte, neotvírejte troubu a nestarejte se o něj. Sám se bude hezky péct a nepotřebuje žádnou další péči. Není potřeba ho míchat nebo jinak kontrolovat.
Připravte rovněž vepřový nebo segedínský guláš.
Pečený guláš nemusíte ani zahustit, protože o zahuštění se postará cibule. Cibule má být tolik, kolik budete mít masa. Nepočítá se to na hmotnost, ale na objem.
Tento guláš je bez mouky, je tedy bezlepkový a vhodný i pro celiaky.
Pomalu pečený guláš
Pokud preferujete raději pokrmy pomalu pečené, připravte guláš stejným způsobem. Pečte při nižší teplotě (zhruba 120 °C) asi 7 hodin nebo při ještě nižší teplotě (80 °C) přes noc a něco navíc - zhruba 12 hodin.
Maso bude neskonale jemné a bude se rozpadat úplně na jazyku.
Tyto recepty pomohou uvařit hovězí guláš bez starostí a uvedený čas můžete využít k něčemu jinému.