Rebarborový koláč recept

celozrnný rebarborový koláč

Připravte si teď v sezóně zdravější variantu rebarborového koláče, kdy místo klasické mouku použijete špaldovou a celozrnnou a také dáte do těsta méně cukru. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept.

Ingredience:

Těsto:
150 g špaldové mouky
100 g jemně mleté celozrnné pšeničné mouky
50 g třtinového cukru
špetka mleté skořice
1 žloutek
30 g másla
180 ml mléka nebo vody
12 g droždí
Drobenka:
100 g třtinové cukru
100 g špaldové krupice
50 g másla
špetka skořice
několik řapíků rebarbory
3 lžíce třtinového cukru
máslo a špaldová krupice na vymazání a vysypání plechu

Postup:

V misce připravíme kvásek ze 100 ml teplého mléka, rozdrobeného droždí a lžičky cukru. Necháme ho chvilku vykynout.
V druhé míse smícháme mouku, cukr a skořici, přidáme změkčené máslo, žloutek a poté vykynutý kvásek. Postupně přidáváme mléko a těsto vařečkou zpracujeme, a pak ho necháme pod utěrkou asi 40 minut kynout.
Rebarboru omyjeme, oloupeme a nakrájíme. Kousky vložíme do misky a promícháme se 3 lžícemi cukru. Necháme chvíli odležet.
Dále připravíme drobenku z cukru, mouky, skořice a másla.
Formu na koláč nebo plech (spíše menší, ne klasický velký do trouby) vymažeme máslem a vysypeme krupicí.
Na plech vylijeme těsto, které hustě posypeme nakrájenou rebarborou a pokapeme šťávou, která se z rebarbory uvolnila. Posypeme drobenkou a vložíme do trouby, kterou jsme vyhřáli na 180°C.
Rebarborový koláč pečeme asi 35 - 45 minut a po vychladnutí jej popráškujeme cukrem a podáváme.