Jak koupit, připravit a vařit chřest?
Nákup chřestu si žádá obezřetnost
Existují tři druhy chřestu - bílý, zelený a fialový. K tomu jsou i jejich kombinace.
Při nákupu chřestu musíte být velmi opatrní, protože pořídit kvalitní chřest dá někdy velmi zabrat.
Chřest by měl být čerstvý, nejlépe by měl být sklizen v den nákupu. Pokud se pokusíte výhonek ohnout, ihned praskne, pokud ne, nekupujte ho. Dále pokud zatlačíte nehtem na řeznou plochu, vytéká tekutina z řezu. Špičky jsou u bílého chřestu zavřeny.
Chřest nesmí být flekatý, zvadlý, plesnivý a stonky nesmí být oschlé.
Doma chřest uchováváme v lednici maximálně tři dny zabalený ve vlhké utěrce.
Čerstvý chřest můžete koupit na farmě u Hostína, kde vám ho dají zrovna sklizený, nebo ve Veľkých Levárech nebo ve specializovaných obchodech. Také se prodává v běžných obchodech, kde ale může být starý nebo plesnivý, nebo na trzích. Záleží vždy na nabídce a sezóně.
Jak připravit chřest?
Chřest umyjeme, oloupeme škrabkou na chřest, nožem nebo škrabkou na brambory. Postupujeme asi 1 cm pod hlavičkou (u bílého chřestu) směrem dolů a kousek spodní části odřežeme. Zelený chřest loupeme jen ve spodní části. Chřest opět umyjeme a svážeme k sobě nití.
Chřest vložíme do vroucí osolené a oslazené vody (1 kávová lžička soli a cukru na 1 litr vody), dále do ní přidáme plátek citronu a kousek másla. Můžete přidat i bobkový list nebo česnek.
Vaříme 8 - 12 minut podle tloušťky bílého chřestu a zelený vaříme cca 5 minut.
Poté chřest vyndáme a necháme ho zchladnout, neoplachujeme ho studenou vodou. Vodu můžeme použít na polévku. Chřest použijeme na vybraný recept s chřestem.
Zmrazení chřestu? Jde to?
Pokud chcete chřest zmrazit, postupujte následujícím způsobem.:
Oloupejte ho, krátce ho spařte vroucí vodou a pak jej zchlaďte ledovou vodou. Uložte ho do mísy nebo sáčku a vložte do mrazničky.
Máte rádi chřest? Určitě nezapomeňte na letošní sezónu a připravte si s ním něco dobrého. Podívejte se na zajímavé recepty s chřestem.