Losos
Losos je ryba, která se pomalinku stává velmi oblíbenou i v Česku. Losos žije převážnou část života v moři, do sladkých vod se vydávají dospělí pro mladší generaci, která tam zpočátku žije. Losos je velký většinou okolo 80 cm, může být však i mnohem větší nebo i menší. Dožívá se až třinácti let.
Losos ovšem nežije jen v přírodních podmínkách, ale také ve velkých chovných farmách.
Málokdo ví, že lososi putovali až do českých řek ještě téměř do třicátých let minulého století. Díky nově postaveným přehradám a jezům se stalo Labe pro lososy nevhodné. Tak se zde vyskytuje velmi vzácně - naposledy byl uloven v roce 2003.
Maso lososa je narůžovělé kvůli velkému obsahu tuku. Má ho okolo 20 g na 100 g a obsah bílkovin se pohybuje kolem 20 g. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny Omega 3 a Omega 6, které jsou velmi ceněny pro správný chod mechanismu. Obsahuje spousty vitamínů jako jsou: vitamín D, E, B1, B2, B3, B6 a B12 a minerálů (draslík, vápník, hořčík, fosfor, selen).
Lososa můžeme v obchodech koupit chlazeného, mraženého nebo uzeného. Také jej můžeme připravit na mnoho různých způsobů; pečeného, smaženého, grilovaného, vařeného, můžeme ho použít na sushi, špíz, polévku, pomazánku,... Jeden z oblíbených receptů je losos na másle. Při přípravě nezapomene na citron nebo na limetku a na nejrůznější koření nebo bylinky. Možností je mnoho a velmi záleží, jaký kus lososa si koupíte. Může to být filé, podkova, celá ryba, půl ryby,... Vždy však platí, že chlazená ryba má daleko lepší chuť než ryba mražená.