Koblihy recept

koblihy

Koblihy jsou oblíbenou pochoutkou našeho dětství. To, co se teď prodává v obchodech, se s nimi nedá srovnat. Udělejte si domácí koblížky. Recept je jednoduchý a jsou výborné.

Ingredience:

500 g hladké mouky
150 g cukru moučky
150 g másla
1 kostka droždí
6 žloutků
250 ml mléka
3 lžíce rumu
sůl (špetka)
marmeláda nebo jiná náplň
cukr moučka a vanilkový cukr na posypání
olej nebo sádlo na smažení

nádobí a potřeby
Postup:

Připravíme si kvásek z teplého mléka, rozdrobeného droždí a lžičky cukru. Necháme ho kynout.
Smícháme prosátou mouku s cukrem a solí. Přidáme vykynutý kvásek, roztopené máslo, rum a žloutky. Vypracujeme vařečkou těsto, které je trošku řidší. Posypeme ho moukou a dáme ho zakryté utěrkou kynout do tepla na hodinu a půl.
Dvakrát po půlhodině ho propracujeme.
Těsto vyválíme a vykrajujeme z něj kolečka. Doprostřed kolečka dáme náplň a prsty přimáčkneme okraje druhého kolečka bez náplně.
Koblížky necháme ještě půl hodiny.
Poté je smažíme z obou stran na rozpáleném oleji nebo sádle (prý jsou tak velmi dobré, ale vlastní zkušenost nemám).
Hotové koblihy osušíme ubrouskem a pocukrujeme.

Připravte si pečené koblihy v troubě, které jsou dietnější variantou. Vyzkoušejte rovněž donuty.



❤️ Získejte levně nové kuchařky od Jany Florentýny Zatloukalové (Kuchařka pro dceru)


❤️ Pořiďte si novou knihu od Těhotnýho kuchaře levně