Hamburger na grilu

domácí hamburger na grilu

Hamburger patří mezi velmi oblíbené jídlo mezi malými i velkými. Nespoléhejte na fastfoody a připravte si burger doma. Teď je ideální doba na to, abyste si připravili výborný domácí hamburger. Můžete jej připravit na grilu, v troubě či na pánvi. Ve všech případech se bude jednat o dobrotu, kterou si můžete podle chuti doplnit zeleninou, dresingem nebo slaninou.

Ingredience:

900 g hovězího masa (např. mix přední a plec)
mletý pepř
mořská sůl
bylinky k dochucení (není nutné)
6 housek na hamburger
6 plátků sýra
salát (ledový, rukola,....)
1 cibule
1 rajče
okurky zavařené nebo čerstvé
majonéza, dip,...

Postup:

1. Maso omyjeme, nakrájíme a umeleme v masovém mlýnku nebo rozmixujeme.
2. Buď maso rovnou smícháme s čerstvě namletým pepřem, mořskou solí, nebo později ochutíme až placky nebo hotové maso.
3. Z masa vytvarujeme 6 placiček rukama nebo pomocí tvořítka. Můžeme s nimi chvíli počkat nebo hned připravit.
4. Placky opepříme těsně před úpravou nebo až po ní. Aby si zachovaly šťávu, osolte je až hotové.
5. Mezitím překrojíme bulky na půlky, nakrájíme rovněž zeleninu a salát natrháme.
6. Nachystáme burgery a rozpálíme gril. Na rozpáleném grilu grilujeme burger asi 2 - 5 minuty, pak jej otočíme a grilujeme stejnou dobu i druhou stranu. Čas se odvíjí od velikosti a požadovaného propečení.
7. Housky také na chvilku vložíme na gril a opečeme.
8. Na housku dáme např. trošku dresingu, přiložíme salát, maso, na něj položíme sýr, rajče, cibuli a zase bohatě polijeme dresingem. Uzavřeme druhou polovinou housky a můžeme sníst.

Samozřejmě, že si do hamburgeru můžete dát cokoliv, co máte rádi. Nebo si připravte i vegetariánskou variantu s tofu nebo zeleninovými řízečky.