Zavařování okurek

zavařování okurek

I v této době mnoho lidí stále ještě zavařuje okurky. Domácí okurky jsou vždycky lepší než ty kupované, pokud máte dobrý recept. Navíc víte, co do nich vše dáváte. Můžete si připravit sterilované okurky podle toho, jaké je máte rádi. Kromě klasických surovin můžete ještě přidat: mrkev, papriku, chilli papričku, česnek, křen, cibuli, zázvor, kopr, estragon,... Důležité je mít dobré a kvalitní nakládačky a pak se pustit do zavařování. Správný lák (nálev) je velmi důležitý.

Znojemský recept

Ingredience:

Nálev:
1 litr vody
250 ml octa
200 g cukru
60 g soli
2 bobkové listy
6 kuliček pepře
6 kuliček nového koření
2 ks hřebíčku
Do sklenice:
2 kolečka cibule
4 - 6 koleček mrkve
3 - 5 kousků křenu
lístek celerové natě
kopr
1 lžička hořčičných semínek
3 kg okurek

Postup:

Nejprve připravíme nálev: uvaříme vodu společně s octem, cukrem, solí a kořením.
Necháme nálev projít varem, chvíli (15 minut) vaříme, odstavíme a poté necháme vystydnout.
Do každé sklenice na dno dáme nakrájenou cibuli, mrkev, křen, nať, semínka a snítek kopru dle chuti. Poté přidáme omyté okurky, ne úplně k okraji.
Do sklenic přilijeme vlažný lák, zavíčkujeme a sterilujeme 8 - 10 minut při teplotě 85°C.
Sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme vychladit.

trička

Jednoduchý recept na okurky bez cukru

Ingredience:

6 kg okurek nakládaček
3 l vody
1 l octa
400 g soli
16 kuliček nového koření
8 bobkových listů
15 hřebíčků
2 lžičky hořčičných semínek
Další zelenina dle chuti (mrkev, cibule,...)

Postup:

Připravíme slaný nálev: uvaříme vodu s octem, solí a kořením. Necháme vystydnout.
Okurky pořádně omyjeme a vyřadíme škaredé kousky.
Do čistých a suchých sklenic vložíme zeleninu, hořčičná semínka a naskládáme okurky.
Vlažným nálevem zalijeme okurky, zavíčkujeme je a zavařujeme je při 85°C asi 8 - 10 minut.
Sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme vychladit.

Okurky se sladidlem?

V mnoha domácnostech se při zavařování používá sladidlo místo cukru nebo společně s ním. Nechápu, jak si někdo může huntovat zdraví právě sladidlem. Některá sladidla jsou rakovinotvorná, takže byste si ně měli spíše dávat pozor, než je používat místo cukru nebo proto, že prý jsou okurky křupavější.




Podívejte se na:
Malinový cheesecake
Recept na panini
Recepty při alergii na potraviny