Vánoční kapr - recept na tradiční pokrm

vánoční kapr

Kapr je velice chutná a zdravá ryba, kterou si tradičně dopřáváme na štědrovečerní večeři. Z kapra můžeme můžeme připravit mnoho receptů. Tady máme dva recepty na vánočního kapra. Jeden je smažený, druhý pečený.

Ingredience:

6 porcí kapra
hladká mouka
2 vejce
strouhanka (kukuřičná nebo z pečiva)
0,5 kávové lžičky mletého kmínu
0,5 kávové lžičky sladké papriky
špetka pepře
0,5 kávové lžičky soli
olej na smažení

Postup:
  1. Nejprve kapra umyjeme a osušíme. Můžeme jej naložit do mléka, abychom ho zbavili jeho typické vůně. Není to ale nutné.
  2. Následně připravíme suroviny na klasický trojobal. Do prvního talíře nebo mísy nasypeme mouku, do druhého vejce (vejce vyšleháme vidličkou s kmínem, paprikou, pepřem a solí) a do třetího strouhanku.
  3. Teď budeme postupně obalovat kapra. Pořádně ho obalíme v mouce z obou stran. Nesmí zůstat místo, které by nebylo obalené moukou.
  4. Potom ho vykoupeme ve vyšlehaném vajíčku. Opět to musí být provedené důsledně.
  5. Nakonec ho obalíme strouhance, zase důkladně ze všech stran.
  6. Pokud chceme mít silnější křupavý trojobal, můžeme ho opět obalit ve vejci a strouhance. Můžeme zvolit i jiné těstíčko na obalování.
  7. Pak moc dlouho nevyčkáváme a smažíme na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.
  8. Po smažení krátce umístíme rybu na papírový ubrousek, ať ji zbavíme přebytečného oleje.

Tento smažený vánoční kapr patří mezi klasické recepty. Podáváme ho tradičně s bramborovým salátem nebo jakoukoliv jinou přílohou.

Dietní pečený vánoční kapr

Ingredience:

6 porcí kapra
1 citron
4 lžíce hladké mouky
4 lžíce strouhanky
2 lžíce drcených mandlí
2 lžíce hořčice
sůl
mletý kmín
mletá sladká paprika
mletý pepř
2 lžíce oleje

Postup:
  1. Kapra umyjeme a osušíme. Z obou stran ho lehce osolíme a pokapeme šťávou z citronu. Necháme ho odležet v lednici asi hodinu.
  2. Poté ho vyndáme z lednice a lehce potřeme hořčicí.
  3. Ze strouhanky, mouky, špetky kmínu, sladké papriky, pepře, soli a mandlí připravíme směs. Pořádně ji promícháme.
  4. Ve směsi obalíme kapra, lehce na porci zatlačíme, aby se pořádně obalila.
  5. Plech vyložíme pečicím papírem, na nějž poklademe obalené kapry. Trošku je pokapeme olejem.
  6. Předem vyhřejeme troubu na 180 °C a vložíme do ní plech. Pečeme zhruba 20 - 30 minut. V polovině doby kapra obrátíme.
  7. Tento dietní kapr neobsahuje zbytečně mnoho oleje jako ten klasický smažený, přestože má na sobě zajímavý obal.

Oblíbený je rovněž losos na másle, který se postupně dobývá na vánoční stůl. Na sváteční tabuli patří také cukroví a vánočka.