Utopenci

utopenci

Utopenci jsou klasické hospodské jídlo, které má rád snad každý. Ovšem, pokud má někdo ne moc povedený recept a k tomu nekvalitní špekáčky, celá pochoutka ztratí své kouzlo a výtečnou chuť.

Utopenci jsou výborní nejen s cibulí, ale je možné k nim přidat i zelí, papriku, feferonky nebo česnek. Záleží na tom, jaké si chcete připravit domácí utopence. Množství vždy přidávejte podle chuti.

Ve výsledku je recept na utopence velmi snadný, takže si zajděte do osvědčeného řeznictví pro kvalitní špekáčky a pusťte se do toho.

Ingredience:

2 kg špekáčků
1,7 kg cibule
feferonka, paprika, česnek, zelí,...
Nálev: 1,25 l vody
600 ml octa
1 lžíce oleje
1 kávová lžička cukru
4 ks bobkového listu
3 - 4 polévkové lžíce soli
špetka chilli koření
1 kávová lžička mletého pepře
větší sklenice

nádobí a potřeby
Postup:

1. Nejprve připravíme nálev - vodu svaříme s octem. Až se začne vařit, přidáme olej, cukr, bobkový list, sůl, pepř a chilli koření. Zamícháme a necháme chvilku projít varem. Odstavíme a necháme vychladnout.
2. Špekáčky oloupeme, můžeme je k tomu také naříznout a vložit do řezu cibuli a pepř.
3. Cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtinky.
4. Do sklenice dáváme na střídačku špekáčky, cibuli, feferonku či česnek, končíme cibulí. Poté zalijeme obsah teplým nálevem a zavíčkujeme.
5. Při pokojové teplotě necháme sklenice vychladnout a uložíme je do chladna (lednice) alespoň na 5 dní.
Následně utopence konzumujeme například s čerstvým chlebem či pečivem a pivem.



❤️ Získejte levně nové kuchařky od Jany Florentýny Zatloukalové (Kuchařka pro dceru)


❤️ Pořiďte si novou knihu od Těhotnýho kuchaře levně