Utopenci

utopenci

Utopenci jsou klasické hospodské jídlo, které má rád snad každý. Ovšem, pokud má někdo ne moc povedený recept a k tomu nekvalitní špekáčky, celá pochoutka ztratí své kouzlo a výtečnou chuť. Utopenci jsou výborní nejen s cibulí, ale možné je přidat k nim i zelí, papriku, feferonky nebo česnek. Záleží na tom, jaké si chcete připravit domácí utopence. Množství vždy přidávejte podle chuti. Ve výsledku je recept na utopence velmi snadný, takže si zajděte do osvědčeného řeznictví pro kvalitní špekáčky a pusťte se do toho.

Ingredience:

2 kg špekáčků
1,7 kg cibule
feferonka, paprika, česnek, zelí,...
Nálev: 1,25 l vody
600 ml octu
1 lžíce oleje
1 kávová lžička cukru
4 ks bobkového listu
3 - 4 polévkové lžíce soli
špetka chilli koření
1 kávová lžička mletého pepře

trička
Postup:

1. Nejprve připravíme nálev - vodu svaříme s octem. Až se začne vařit, přidáme olej, cukr, bobkový list, sůl, pepř a chilli koření. Zamícháme a necháme projít varem.
2. Špekáčky oloupeme, můžeme je k tomu také naříznout a vložit do řezu cibuli a pepř.
3. Cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtinky.
4. Do sklenice dáváme na střídačku špekáčky, cibuli, feferonku či česnek, končíme cibulí. Poté zalijeme obsah teplým nálevem a zavíčkujeme.
5. Při pokojové teplotě necháme sklenice vychladnout a uložíme je do chladna tepla alespoň na 5 dní.
Následně utopence konzumujeme například s čerstvým chlebem či pečivem a pivem.




Podívejte se na:
Malinový cheesecake
Recept na panini
Recepty při alergii na potraviny