Štrúdl
Připravte si výborný štrúdl podle jednoduchého a ověřeného receptu. Můžete klidně použít listové těsto z obchodu nebo udělat si vlastní těsto. Oblíbené recepty na těsto jsou také s tvarohem, z jogurtu nebo z piva. Tady je ale recept na štrúdl z listového těsta.
Ingredience:listové těsto kupované nebo domácí listové těsto (400 g)
1 kg jablek
rozinky namočené v rumu
skořice
1 vanilkový cukr
strouhanka
vejce
cukr na posypání
Jablka oloupeme a nastrouháme. Přidáme k nim skořici, rozinky bez rumu a cukr.
Koupené nebo připravené těsto rozdělíme na tři části. Každou z nich vyválíme na obdélník.
Doprostřed nasypeme trošku strouhanky a na ni rozprostřeme nastrouhaná jablka.
Rohy opatrně trošku přeložíme, aby byl okraj stejný a těsto zavineme do štrúdlu. Těsně před konečným zavinutím těsto potřeme rozšlehaným vajíčkem, aby se neodlepilo během pečení.
Štrúdl přeneseme na plech a potřeme ho celý vajíčkem.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 30 minut.
Hotový jablečný štrúdl posypeme moučkovým cukrem a podáváme po vychladnutí.