Dort Sacher - velmi dobrý recept

dort sacher

Tento originální dort vytvořil v roce 1832 Franz Sacher, který jej upekl místo nemocného šéfkuchaře na příkaz knížete Metternicha. Tato specialita se během pár let doladila do podoby, jakou můžeme ochutnat v Hotelu Sacher ve Vídni.

Ingredience:

130 g kvalitní hořké čokolády
135 g másla
150 g cukru moučky
6 vajec
1 vanilkový lusk
1 citron
110 g cukru krystalu
125 g polohrubé mouky
meruňková marmeláda + rum
čokoládová poleva (čokoláda na vaření + máslo)
máslo na vymazání

Postup:

1. Nejprve vymažeme formu na dort (cca 23 cm) máslem a předehřejeme troubu na 180°C.
2. Ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu, aby z ní byla jemná hmota.
3. V druhé míse našleháme máslo, poté k němu přidáme cukr moučku a opět šleháme.
4. Dále přidáme žloutky, opět šleháme a poté přilijeme rozpuštěnou čokoládu a semínka z vanilky a zamícháme.
5. Ve třetí míse vyšleháme bílky s pár kapkami šťávy z citronu a krystalovým cukrem.
6. 1/4 bílků vmícháme do směsi v druhé míse. Poté tam vmícháme i zbytek bílků.
7. Polovinu mouky vmícháme do směsi v druhé míse, pak tam zamícháme i zbytek mouky.
8. Těsto rozetřeme do dortové formy a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 45 - 55 minut. Zkoušíme, zda je dort upečený, špejlí.
9. Po vychladnutí dort v polovině rozřízneme a také vršek zarovnáme.
10. Marmeládu smícháme s rumem (1 sklenice marmelády a 2 lžíce rumu) a touto směsí potřeme vršek rozkrojeného dílu a vršek celého dortu.
11. Ve vodní lázni rozpustíme kvalitní čokoládu na vaření a přidáme trochu másla.
12. Celý dort potřeme polevou a dáme ztuhnout do lednice.
13. Sachr dort poté nakrájíme velmi ostrým nožem a podáváme se šlehačkou.

Tento recept samozřejmě není originální, protože přesný recept na Sacher je přísně střežen, ale tento je velmi podobný. Tak si na dortu „Sachr” pochutnejte.



Mrkněte se také na: