Dort Sacher - velmi dobrý recept

dort sacher

Tento originální dort vytvořil v roce 1832 Franz Sacher, který jej upekl místo nemocného šéfkuchaře na příkaz knížete Metternicha. Tato specialita se během pár let doladila do podoby, jakou můžeme ochutnat v Hotelu Sacher ve Vídni.

Ingredience:

130 g kvalitní hořké čokolády
135 g másla
150 g cukru moučky
6 vajec
1 vanilkový lusk
1 citron
110 g cukru krystalu
125 g polohrubé mouky
meruňková marmeláda + rum
čokoládová poleva (čokoláda na vaření + máslo)
máslo na vymazání

nádobí a potřeby
Postup:

1. Nejprve vymažeme formu na dort (cca 23 cm) máslem a předehřejeme troubu na 180°C.
2. Ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu, aby z ní byla jemná hmota.
3. V druhé míse našleháme máslo, poté k němu přidáme cukr moučku a opět šleháme.
4. Dále přidáme žloutky, opět šleháme a poté přilijeme rozpuštěnou čokoládu a semínka z vanilky a zamícháme.
5. Ve třetí míse vyšleháme bílky s pár kapkami šťávy z citronu a krystalovým cukrem.
6. 1/4 bílků vmícháme do směsi v druhé míse. Poté tam vmícháme i zbytek bílků.
7. Polovinu mouky vmícháme do směsi v druhé míse, pak tam zamícháme i zbytek mouky.
8. Těsto rozetřeme do dortové formy a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 45 - 55 minut. Zkoušíme, zda je dort upečený, špejlí.
9. Po vychladnutí dort v polovině rozřízneme a také vršek zarovnáme.
10. Marmeládu smícháme s rumem (1 sklenice marmelády a 2 lžíce rumu) a touto směsí potřeme vršek rozkrojeného dílu a vršek celého dortu.
11. Ve vodní lázni rozpustíme kvalitní čokoládu na vaření a přidáme trochu másla.
12. Celý dort potřeme polevou a dáme ztuhnout do lednice.
13. Sachr dort poté nakrájíme velmi ostrým nožem a podáváme se šlehačkou.

Tento recept samozřejmě není originální, protože přesný recept na Sacher je přísně střežen, ale tento je velmi podobný. Tak si na dortu „Sachr” pochutnejte.



❤️ Získejte levně nové kuchařky od Jany Florentýny Zatloukalové (Kuchařka pro dceru)


❤️ Pořiďte si novou knihu od Těhotnýho kuchaře levně