Pohanková kaše na slano

pohanková kaše

Pohanka je obilnina, která pochází z Asie. Naše babičky ji pravidelně připravovaly na mnoho způsobů a v poslední době se stává opět oblíbenou. Pohanku byste rozhodně neměli vynechávat, neboť obsahuje 18 aminokyselin, vlákninu, vitamíny (B1, B2, B3, E, C) a minerální látky (zinek, měď, mangan, selen,...). Dále obsahuje cholin a je významným zdrojem rutinu. Výhodou pohanky je, že je bezlepková.

Z pohanky můžeme připravit různé kaše (na slano, sladko), karbanátky, rizoto, sekanou, z mouky pak palačinky, cukroví a moučníky.
Pohanku můžeme koupit jako celou, loupanou nebo lámanku (jedná se o nasekaná zrna). Koupíte ji v obchodech se zdravou výživou nebo i v klasických obchodech, jako je Billa nebo Kaufland. Před přípravou pohanku propláchneme studenou vodou a dáme vařit s dostatečným množstvím vody. Přivedeme ji do varu a následně ji dáme dodělat “do peřin” na 30 - 40 minut nebo na mírném ohni pod pokličkou asi 10 minut.

Ingredience:

250 g pohanky lámanky
cca 400 ml vody
1 cibule
2 stroužky česneku
1 - 2 mrkve
hrášek, kukuřice nebo zelenina podle chuti
2 lžíce olivového oleje
bylinkové koření
pepř, sůl
strouhaný sýr

Postup:

1. Pohanku jednou propláchneme, zalijeme vodou, přidáme trošku soli, pepře a libovolné bylinkové koření. Pokud nechceme přidávat do vody koření, můžeme vložit zeleninový bujón.
2. Dáme vařit, občas zamícháme a pak necháme pohanku dodělat na sporáku pod pokličkou nebo ji zabalíme do ručníku a schováme do peřin.
3. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, česnek na kolečka a oloupanou mrkev nastrouháme. Připravíme i další zeleninu.
4. Na rozpáleném oleji osmažíme cibuli, poté přidáme česnek a mrkev. Následně přidáme i další zeleninu. Chvíli restujeme a můžeme přilít i trošičku vody.
5. K této směsi přidáme pohanku, pořádně promícháme a dochutíme.
Pohankovou kaši můžeme podávat se strouhaným sýrem a zeleninou.

Tato pohanková kaše je vegetariánským receptem a pokud nebudeme přidávat sýr tak i veganským. Pokud vám tam ale schází nějaká uzenina, přidejte na pánev k cibuli třeba nakrájenou klobásu nebo uzené maso.