Pampeliškový med - recept

pampeliškový med

Pampeliškový med slouží nejen jako lék, ale i jako výborné přírodní sladidlo, které vydrží až do zimy. Med si můžete vyrobit teď na jaře, kdy je všude kolem nás plno pampelišek. Recept je velmi snadný. Poslední dobou mnoho domácností připravuje tento med a to nejen kvůli dostupnosti smetánky lékařské, ale rovněž kvůli chuti.

Ingredience:

400 květů pampelišek
2 citrony (nejlépe bio)
1 pomeranč (nejlépe bio)
2 litry vody
2 kg cukru krystalu nebo krupice

Postup:
  1. Nejprve nasbíráme květy pampelišek a obratem je začneme zpracovávat.
  2. Květy pampelišek nejdříve protřídíme a propláchneme studenou vodou.
  3. Poté propláchnuté pampelišky vložíme do hrnce a zalijeme 2 litry vody.
  4. Dále k nim přidáme nakrájený pomeranč a citrony na šestinky nebo na kolečka. Ovoce předtím pořádně umyjeme nebo nejlépe použijeme bio verzi, protože se do nálevu dává i s kůrou (a ta bývá docela hodně chemicky ošetřena).
  5. Hrnec se všemi ingrediencemi dáme vařit a vaříme 20 minut.
  6. Pak směs necháme celých 24 hodin louhovat.
  7. Na druhý den pampeliškový vývar přecedíme přes sítko do jiného hrnce.
  8. K vývaru přidáme cukr a vaříme za stálého míchání max. dvě hodiny.
  9. Připravíme si sklenice, které musejí být čisté a suché. Do nich nalijeme med a sklenice zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Při pokojové teplotě necháme vychladnout.

Pampeliškový med vám bude zaručeně chutnat. Můžete ho použít třeba na pečení perníčků nebo na tapiokový puding.