Pampeliškový med - recept
Pampeliškový med slouží nejen jako lék, ale i jako výborné sladidlo, které vydrží až do zimy. Med si můžete vyrobit na jaře, kdy je všude plno pampelišek. Recept je velmi snadný. Poslední dobou mnoho domácností připravuje tento med a to nejen kvůli dostupnosti smetánky lékařské, ale rovněž kvůli chuti.
Ingredience:400 květů pampelišek
2 citrony (nejlépe bio)
1 pomeranč (nejlépe bio)
2 kg cukru krystalu nebo krupice
1. Květy pampelišek nejdříve propláchneme studenou vodou.
2. Poté pampelišky zalijeme 2 litry vody.
3. Dále k nim přidáme nakrájený pomeranč a citrony na šestinky nebo na kolečka. Ovoce předtím pořádně umyjeme nebo nejlépe použijeme bio verzi, protože se tam dává i s kůrou.
4. Vše dáme vařit a vaříme 20 minut.
5. Pak necháme celých 24 hodin louhovat.
6. Na druhý den pampeliškový vývar přecedíme přes sítko.
7. Přidáme cukr a vaříme za stálého míchání max. dvě hodiny.
8. Med nalijeme do čistých a suchých sklenic, které zavíčkujeme a obrátíme.
9. Pampeliškový med vám bude zaručeně chutnat.