Losos smažený na másle

losos na másle

Losos je velmi zdravá ryba plná omega-3 kyselin. Jednoduše ji připravte na másle. V jednoduchosti je krása a v tomto případě to obzvláště platí. Podívejte se na jednoduchý recept.

Ingredience:

4 ks čerstvého lososa (150 g - 200 g)
sůl
šťáva z citronu
pepř
čerstvé bylinky
2 stroužky česneku
máslo

Postup:
  1. Filet lososa nejprve opláchněme pod studenou tekoucí vodou. Poté ho jemně osušíme papírovou utěrkou, abychom odstranili přebytečnou vodu. Následně ho nakrájíme na porce.
  2. Lososa z obou stran podle chuti osolíme a opepříme. Poté ho necháme odpočinout tak dvacet minut, aby se koření dobře vstřebalo.
  3. Na pánvi na středním ohni rozpustíme máslo a přidáme k němu i stroužky česneku. Jakmile bude teplota dostatečně vysoká, je čas na přidání ryby.
  4. Položíme lososa kůží dolů na pánev. Jednotlivé kousky ryby by neměly být položeny u sebe, aby se dobře propekly. Pečeme zhruba 6 - 8 minut na jedné straně. Při smažení se vytváří křupavá vrstva, díky níž bude ryba ideální. Když začne podél okrajů ztrácet svou světlou barvu a mění se na matnou, rychle opatrně otočíme rybu.
  5. Druhou stranu smažíme zhruba 4 - 6 minut, přidáme bylinky k máslu.
  6. Následně smaženého lososa vyjmeme a položíme na talíř.
  7. Lososa na másle podáváme s nakrájeným citrónem a třeba s brambory a zeleninou.

Losos nesmí být moc osmažený, neboť by nebyl šťavnatý a nechutnal by už moc dobře. Proto se musí smažit vždy opatrně a rychle. Hotový je je lehce pružný na dotek a je dobře oddělitelný vidličkou.

Losos na másle by měl být vždy lahodný a můžeme ho podávat s různými přílohami. Chutná dobře s rýží, bramborami, zeleninovým salátem nebo i dušenou zeleninou.

Tento recept na lososa na másle je velice snadný, výsledný pokrm si jistě zamilujete. Vyzkoušejte i pečeného pstruha nebo smaženého kapra.